Peče "kao đavo" kad vas dodirne, a kamoli kad je pojedete: Suludo takmičenje u jedenju sirove koprive
Pobednik u muškoj kategoriji Tom Viler pojeo je listove sa stabljika koprive visine 35,4 metara
Pobednik Svetskog prvenstva u jedenju koprive 2024. postavio je novi rekord, saopštili su organizatori. Više od 30 ljudi, a neki su došli čak iz SAD i Holandije, učestvovalo je u subotu u bodljikavom takmičenju na farmi jabukovače u blizini Bridporta, navodi BBC.
Tom Viler, iz Londona, jeo je listove sa stabljika koprive visine 35,4 m da bi osvojio muški trofej, nadmašivši prošlogodišnjih 19,5 metara.
Branilac titule u ženskoj konkurenciji Bet Hodžis iz Velsa je zadržala titulu, konzumirajući 19,5 m koprive - nadmašivši sopstveni rekord od 18,3 m, postavljen 2023. godine.
Betiz je rekla da je bila iznenađena i srećna što je ponovo pobedila, iako su joj ruke i dalje bile bolne.
"Moj glas je takođe za oktavu ili dve dublji i malo hrapaviji“, rekla je. "Stvarno sam izbola unutrašnju stranu usta i jezik bude zaista smešne boje, ali sam se više koncentrisala na bol u rukama, pa sam verovatno zaboravila na usta".
"Suvoća je škakljiva stvar, kao i žvakanje. Mislim da zavisi od toga kakvo je vreme bilo - ove godine je koprivu bilo malo teže žvakati".
Ranije se takmičenje održavalo u Bottle Inn-u u Maršvudu, koji je od tada zatvoren, tradiciju koja datira iz 1980-ih je preuzeo Rajan Strong na obližnjoj farmi jabukovača Dorset Nektar u Vejtaunu.
Stabljike koprive se sakupljaju i seku na 61 cm, a takmičarima se daje jabukovača, koju mogu piti ili umočiti u koprivu da ih navlaže.
(Telegraf.rs)