Kada se koristi ambalaža za hranu
Neophodna nam je u mnogim situacijama, treba da zadovoljava sanitarne standarde i da čuva svežinu i oblik namirnica, bez nje je dostava hrane nemoguća – sve su ovo asocijacije za ambalažu za hranu. Koje vrste ambalaže za hranu postoje i kada je sve koristimo?
Pre svega, ambalaža za hranu može se podeliti prema tome da li je jednokratna ili ne. Za čuvanje i transport namirnica neophodno nam je pakovanje. Reč je uglavnom o jednokratnoj ambalaži za hranu koja se može praviti od raznih materijala i služiti raznim namenama. Jela čiju toplotu treba održati što duže uglavnom se pakuju u ambalažu za hranu od stiropora ili od višeslojnog kartona. Roštilj i hrana koja u sebi ima masnoće ili malo tečnosti, pakuje se u kutije obložene alu folijom ili plastičnom folijom kako bi se sprečilo curenje. Tople napitke najbolje je pakovati u kartonske čaše, a torte i kolače u plastične ili kartonske kutije.
Dostava hrane iz restorana sve je popularnija poslednjih nekoliko godina. Štaviše, sve je više novih korisnika koji su se navikli na ovaj vid kupovine hrane. Nekada nam poslovne i druge obaveze ne ostave dovoljno vremena da odemo u restoran ili da samostalno pripremimo neko ukusno jelo za sebe i svoju porodicu. Rešenje je dostava hrane iz restorana. Sve što stigne na vašu adresu treba da bude adekvatno upakovano u kutije, posude ili čaše. Neka jela sa menija imaju prelive ili su specifičnog oblika, koji ne bi trebalo da se naruši tokom dostave hrane. Dovoljno velike kutije za hranu, napravljene od stiropora, plastike ili kartona, trebalo bi da tokom transporta očuvaju oblik hrane koja je zapakovana. Najbolji primer su kolači i torte koje se nikako ne smeju spljoštiti i ugnječiti u neadekvatnoj ambalaži za hranu.
Ambalaža za hranu je idealna za pakovanje i serviranje brze hrane. Bilo da je konzumiramo odmah ili je uzimamo za poneti, jedna je od prilika u kojoj nam je neophodna adekvatna ambalaža za pakovanje hrane. Popularni fast-food restorani, tj. restorani brze hrane razlikuju se od klasičnih restorana po tome što se obroci kupljeni uvek serviraju ili pakuju u jednokratnu ambalažu. Tanjiri, posude, čaše – sve je od plastike, stiropora ili kartona. Za pultom je zaposleni koji prima vašu porudžbinu, i jedno od pitanja je da li jedete odmah ili obrok treba zapakovati za poneti. Koji god da je naš izbor, jelo će biti zapakovano u neki vid jednokratne ambalaže za hranu. Bez obzira što je reč o pakovanju za samo jednu upotrebu, ona treba da bude kvalitetna i reprezentativna. Takođe, veoma je važno da bude ekološki prihvatljiva od materijala koji se mogu reciklirati. Naša odgovornost je da nakon upotrebe pravilno odložimo ambalažu u kontejner za reciklažu, svaki put kada imamo taj izbor i kada smo u mogućnosti. Inače, ambalaža za hranu koja se koristi u kioscima i restoranim brze hrane ujedno treba da bude pogodna i za konzumiranje hrane. Šta to znači? Na primer, imamo specijalne kutije za kinesku hranu, koje kada se pravilno otvore, mogu poslužiti i kao tanjir, bez potrebe da hranu koju ste naručili presipate u neku drugu posudu. Takođe, dobri primeri su kartonske kutije za pizzu ili palačinke. To je ambalaža za hranu pogodna i za nošenje ali i za direktno konzumiranje hrane iz nje.
Lanč paketi pakuju se u ambalažu za hranu. Svaki ugostiteljski objekat koji u svom sastavu ima restoran, a naročito hoteli, gostionice, pansioni odmarališta – trebalo bi svojim gostima da ponude i lanč pakete. U slučaju da se vaš boravak u hotelu završi ranije i da zbog putovanja ne možete da ostanete na ručku ili večeri, trebalo bi da dobijete lanč paket. Takođe, ukoliko ste gost hotela i odlazite na neki organizovani izlet, bilo bi dobro da i tada ponesete sa sobom obrok koji ste već platili. Pakovanje lanč paketa trebalo bi da bude praktično i izdržljivo, kako biste tokom puta lako konzumirali hranu. Ova vrsta ambalaže za hranu je prilagođena i transportu i serviranju. Bilo da je reč o kutijama sa poklopcima ili posudama, trebalo bi da mogu lako da se otvore i zatvore, bez ikakvog dodatnog pribora.
Takođe, na meniju ne bi trebalo da budu jela koja su tečna i mogu se prosuti usput. Najpraktičnije je da se lanč paket sastoji od kombinacije slanih i slatkih namirnica bezbedno zapakovanih u ambalažu za hranu za poneti. U ovom paketu treba da se nalazi i jednokratni pribor za jelo, tj. plastični ili drveni escajg. Kao i u svim drugim slučajevima, dobra ideja je da pakovanje bude bar delimično brendirano, tj. da ima utisnut logo i ime hotela. Kada su mušterije, odnosno u ovom primeru gosti u pitanju, svakako se isplati da se potrudite oko svakog detalja, jer to ne ostaje nezapaženo. Kvalitet ambalaže za hranu, kao i sadržaja lanč paketa ostavljaju utisak na korisnike i deo je celokupnog utiska koji neki ugostiteljski objekat ostavlja na svoje goste.
Kvalitetnu i pouzdanu ambalažu za hranu treba kupovati kod najboljih domaćih proizvođača i prodavaca, koje možete pronaći na veb-sajtu Oglasiko gde su istakli sve modele koje imaju u ponudi, njihove karakteristike i cene. Kontaktirajte ih i obezbedite da hranu koju pripremate uvek upakujete u adekvatnu i reprezentativnu ambalažu za hranu.
(Telegraf.rs/PR)