Viljušku koristite svaki dan, a verovatno pogrešno: Stručnjak za bonton otkriva pravilan način
Jedna od najčešćih grešaka je okretanje viljuške, tvrdi Britanac
Viljušku koristite svaki dan, ali je najverovatnije držite pogrešno.
Srećom, na društvenim mrežama postoji stručnjak za bonton, Vilijam Hanson, koji otkriva pravilan način.
Ovaj Britanac navodi da se viljuška uzima nedominantnom rukom (ako ste dešnjak, onda levom - i obrnuto), dok je kažiprst ispružen niz viljušku.
Vodite računa da drška bude uvučena u dlan i da ne viri.
Hanson naglašava da je jedna od najčešćih grešaka okretanje viljuške, odnosno uzimanje hrane sa zupcima okrenutim nagore, prenosi Jutarnji.hr.
“Zupci moraju biti usmereni nadole ako koristite i nož”, kazao je.
A, postoji li hrana koju možemo jesti sa zupcima okrenutim nagore? Možda grašak?
“Viljuška se okreće nagore samo kada je držite u dominantnoj ruci, a tada se nož ostavlja na stolu. Jela poput testenina ili rižota mogu se jesti i ovako. To je prihvatljivo u neformalnim obrocima. Nož pomaže da stavimo hranu na viljušku i zaštitimo je od pada”, kaže Hanson.
Pomenuti grašak jede se “bockanjem” zrna, a poleđina noža se koristi kao pomoć.
(Telegraf.rs)