Ovaj specijalitet se jede sa salvetom preko glave, a tek da čujete razlog

S. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ubijanje i spremanje ove ptice danas je zabranjeno širom EU

Ljudi praktikuju različite "rituale" pre nego što se prepuste gastronomskom uživanju, ali stavljanje salvete preko glave zvuči kao jedan od najbizarnijih.

Nikada niste videli takvu scenu u restoranu? Ni nećete, jer se podrazumevala uz specijalitet koji je 1999. godine "proteran" sa evropskih jelovnika.

Prekrivanje glave se praktikovalo tokom konzumiranja malene ptice pevačice, vinogradske strnadice (ortolan), koja je prethodno utopljena u konjaku i ispečena.

Kako vam ovo zvuči? Možda brutalno, ali govorimo o izrazito popularnom jelu, posebno u Francuskoj.

Ptica, ne veća od dečje šake, prvo je tovljena do željene težine, a tek onda se pristupalo pripremi, prenosi LadBible.

Ali, zašto su ljudi prekrivali glavu?

undefined

Odgovor nije jednostavan. Najčešće objašnjenje glasi da su tako "skrivali sramotu pred Bogom zbog proždiranja ptice božanskog glasa".

Drugi kažu da su pomoću salvete zadržavali mirise i aromu pečenog mesa. Postoji i objašnjenje da nisu želeli da ih drugi gledaju dok pljuju kosti na tanjir.

Broj strnadica odnosno ortolana toliko se smanjio u Francuskoj da je država morala da reaguje i uvede stroge zakone.

Lov je zabranjen 1999. godine, ali su pravila slabo poštovana, pa je na kraju uvedena kazna od 6.000 evra. Ubijanje i spremanje ove ptice pevačice danas je zabranjeno širom EU.

(Telegraf.rs)