Vodeni tornado protutnjao plažom na Floridi i napravio haos, dve osobe povređene

Vreme čitanja: oko 1 min.

U petak kasno popodne, iz Meksičkog zaliva naleteo je mali vodeni tornado na obalu, a ceo incident je ovekovečen na snimku.

Foto: Shutterstock

"Sunčana država" Florida u poslednje vreme nije opravdala svoj nadimak, a posetioci na plaži u Klirvoteru su imali priliku da iz prve ruke saznaju nešto novo o moći majke prirode.

U petak kasno popodne, iz Meksičkog zaliva naleteo je mali vodeni tornado na obalu, a ceo incident je ovekovečen na snimku.

Video snimak s mobilnog telefona vatrogasnog i spasilačkog odeljenja u Klirvoteru pokazao je nešto što je izgledalo kao lagan dan na plaži, sa puno stolica i suncobrana duž peska. Uslovi u okeanu nisu bili najbolji, sa crvenim zastavama koje su upozoravale na jake zapadne vetrove i opasan surf.

Spasioci su već upozoravali plivače da budu krajnje oprezni, ali za nekoliko sekundi desilo se nešto ne bapš uobičajeno. Sa mora je stigao vodeni tornado, koji je usput pokupio suncobrane i ležaljke i razbacao ih kao da su igračke.

Snimak je kraći od 15 sekundi, ali se za to vreme videla snaga vrtloga kako se kreće iz vode na pesak i usput povređuje dve osobe.

Šta je vodeni tornado?

Kako je saopštila vatrogasno-spasilačka služba, povrede su nanete od letećih krhotina i smatraju se lakšim. Oba posetioca plaže su navodno prevezena u lokalnu bolnicu.

Nacionalna meteorološka služba u oblasti Tampa Bej saopštila je da je incident bio toliko lokalizovan da je na meteorološkom radaru teško reći kada se tačno dogodio.

Vodena tornada su izuzetno česta u priobalnim vodama Floride, ali je retko mogu videti kako se kreće ka obali.

U većini slučajeva, vodena tornada su znatno slabiji od klasičnih tornada i brzo se raspršuju pre nego što stignu na zemlju.

Ovi vodeni vrtlozi su značajnija briga za nautičare.

(Telegraf.rs)