Grci obeležili praznik roštilja: Ciknopempti se slavi kroz druženje, porodično okupljanje i ukusnu hranu
Širom Grčke na sve strane se vijori dim, a u nozdrve uvlači primamljivi miris pečenog mesa. Svaka kafanica i restorančić na ulice iznose roštilj na ćumur, na kojima se cvrčeći obrću štapići ražnjića
Praznik druženja, porodičnih okupljanja, jela i pića, mrsni četvrtak, održao se danas u Grčkoj a njegov naziv Ciknopempti u bukvalnom prevodu znači roštiljski, ili dimni četvrtak, jer je "cikna" miris mesa koje se peče na roštilju, a "pempti" četvrtak.
Ovaj praznik pada u drugi četvrtak period Triodiona, u karnevalsko vreme, a odlikuje ga vesela atmosfera, druženje, porodični izlasci i, što je primarno, mnogo jela i pića, mesa pečenog na roštilju, tradicionalnog suvlakija, girosa i drugih đakonija, prenosi RTS.
Širom Grčke na sve strane se vijori dim, a u nozdrve uvlači primamljivi miris pečenog mesa. Za vegetarijance i vegane danas je bolje da ostanu kod kuće.
Svaka kafanica i restorančić na ulice iznose roštilj na ćumur, na kojima se cvrčeći obrću štapići ražnjića.
Gotovo da nema porodice koja danas ne ruča ili ne večera napolju, u nekoj od taverni, ili bar ne pojede neki suvlaki onako usput, s nogu. Ni onima koji ostanu kod kuće meni se ne razlikuje mnogo. U seoskim sredinama kolju se svinje i topi mast.
Ciknopempti ima dugu tradiciju i korene koji verovatno potiču iz paganskih obreda i gozbi u čast Dionisa, boga vina i veselja, koji su sa varijacijama opstali i u hrišćansko vreme. Danas se više slavi kao praznik porodice i prijatelja.
On ujedno predstavlja pripremu za Veliki post, koji počinje završetkom sezone karnevala, na Čisti ponedeljak. Smešten je između tradicionalno posnih dana, srede i petka, kao dan oduška, ali predstavlja kulminaciju druge, mesne nedelje karnevalskog perioda - Kreatini.
U poslednjoj, tzv. sirnoj nedelji, Tirini, pre Velikog uskršnjeg posta, konzumira se pretežno sir, mlečni proizvodi i jaja.
(Telegraf.rs)