Senzacionalna vest: Naučnici će oživeti pticu dodo?

Prvi ključni deo projekta je već završen, potpuno je sekvenciran DNK ptice dodo, zasnovan na genetskom materijalu izvučenom iz ostataka ptice koji su pronađeni u Danskoj

Foto-ilustracija: Shutterstock

Nijedna druga životinja nije tako povezana sa pojmom izumiranja kao dodo, ptica čudnog izgleda, koja ne leti. Živela je na ostrvu Mauricijus u Indijskom okeanu do pred kraj 17. veka, navodi CNN.

Dolazak moreplovaca doneo je i invazivne vrste, poput pacova, ali i bavljenje lovom. Dodo, koja se nije plašila ljudi, bila je osuđena na propast u svega nekoliko decenija.

Tim naučnika želi da ovu pticu vrati u život. Pokrenuta je inicijativa koja će koristiti naprednu tehnologiju DNK sekvenciranja, tehnologiju uređivanja gena i sintetičku biologiju. Naučnici se nadaju da će doći do novih tehnika bitnih za očuvanje ptica.

- Jasno je da smo u središtu krize izumiranja. Naša je odgovornost da ljudi ponovo osete uzbuđenje koje bi ih motivisalo da razmišljaju o izumiranju koje je trenutno u toku - kaže Bet Šapiro, profesorka ekologije i evolutivne biologije na Kalifornijskom univerzitetu Santa Kruz.

Šapiro je vodeći paleontolog tima koji radi na podjednako ambicioznim projektima da "oživi" krznenog mamuta i tasmanijskog tigra. Prema njenim rečima, prvi ključni deo projekta je već završen, potpuno je sekvenciran DNK ptice dodo, zasnovan na genetskom materijalu izvučenom od ostataka ptice dodo koji je pronađen u Danskoj.

Sledeći korak je da se genetska informacija uporedi sa najbližim rođacima dodoa iz porodice golubova - živim nikobarskim golubom, ali i izumrlim rodrigez golubom, ogromnom pticom koja ne leti, a živela je na ostrvu blizu Mauricijusa. To je proces koji će naučnicima omogućiti da vide koje mutacije "čine pticu dodo onim što jeste".

Čak i da tim uspe u onom što je naumio, neće uspeti da naprave kopiju ptice dodo koja je živela pre četiri veka, već izmenjenu, hibridnu formu.

Kritičari međutim, smatraju da bi novac potrošen na ovakve projekte bolje bio potrošen na zaštitu oko 400 ptičijih vrsta, i mnogih drugih životinja i biljaka, koje su na listama ugroženih.

Mnogo je mitova koji okružuju ovu pticu. Čak je i poreklo imena misterija, mada se smatra da potiče od zvuka kojim se ptica oglašavala, zvuk sličan oglašavanju goluba. Pre nekoliko miliona godina, preci dodoa su živeli u jugoistočnoj Aziji, pa kad se nivo mora spustio, ptica je našla put do Mauricijusa, gde je ostala izolovana, kada je more opet poraslo.

Dodo je bila visoka oko 70 centimetara i imala između 15 i 18 kilograma.

(Telegraf.rs)