Crnogorci pitali četbota za predviđanja za 2023. godinu: Ostali grdno razočarani

Kako pišu svetski mediji, četbot na sajtu ChatGPT daje izvanredne odgovore i pomaže ljudima u raznim oblastima

Foto: Pixabay

Veštačka inteligencija postala je neizbežna u današnjem svetu, a u poslednje vreme je izuzetno popularan četbot na sajtu ChatGPT koji po pisanju svetskih medija daje izvanredne odgovore i pomaže ljudima u raznim oblastima.

Kako piše crnogorski portal dan.co.me, on radi sve, od domaćih zadataka i lektira za osnovce i srednjoškolce do pisanja istorijskih tekstova, pa čak i predviđanja. Međutim, novinari ovog portala razočarali su se kada su četbota pitali za predviđanje za Crnu Goru u 2023. godini.

"Nažalost, ne mogu da vam kažem šta očekuje građane Crne Gore u 2023. godini jer moj datum "Knowledge cutoff" je 2021. godina, a ne mogu da pristupim aktuelnim informacijama. Međutim, mogu da vam pomognem da pronađete odgovore na bilo koja druga pitanja koja imate", odgovorio je četbot crnogorskom portalu.

Za razliku od predviđanja za Crnogorce, četbot je predvideo da će građani Srbije imati višestruko pobojšan život u 2023. godini.

"Ekonomska situacija će se stabilizovati i većina ljudi će biti u mogućnosti da zaradi dovoljno novca za osnovne potrebe. Infrastruktura će biti unapređena, sa snažnijim i bržim mrežama, što će olakšati svakodnevni život. U vezi sa tim, digitalizacija je u punom jeku, sa sve većim brojem usluga koje se nude putem interneta. Kvalitet zdravstvene zaštite značajno će se popraviti, sa novim i naprednim tehnologijama na raspolaganju. Značajan napredak će se primetiti i u obrazovanju, sa snažnijim akcenatom na inovacije i prilagođavanje novim tehnologijama. Politički sistem će biti reformisan, sa jačim poštovanjem demokratskih načela. Pravosudni sistem će biti poboljšan, sa više poštovanja pojedinih prava. U 2023. godini, građani Srbije će imati prilike da uživaju u svim blagodetima boljeg života", odgovorio je četbot za dnevni list Danas.

Sledeće pitanje koje su postavili novinari portala Dan, bilo je: Kada se odigrala bitka na Tuđemilima?

"Bitka na Tuđemilima se odigrala u Crnoj Gori 6. januara 1858. godine. Ova bitka je značajna jer je predstavljala početak Crnogorskog ustanka protiv turske vlasti, koji se završio slobodom Crne Gore u 1878. godine. U bitki na Tuđemilima je poginuo knez Danilo Petrović, brat Petra II Petrovića Njegoša i prvi crnogorski vladar nakon oslobođenja. Njegova smrt je opisana u Njegoševoj pesmi "Posveta prahu ocu Srbije" - bio je odgovor i to pogrešan.

Kako podseća crnogorski portal, ova bitka odigrala se najverovatnije 7. oktobra 1042. godine, neposredno nakon ponoći između odreda knjaževine Duklje koje je predvodio knjaz Stefan Vojislav i vizantijskih snaga predvođenih dračkim strategom Mihajlom.

Dodatno su razočarani kada su ga pitali i gde je počeo ustanak u Crnoj Gori u Drugom svetskom ratu? Kako kažu, odgovor četbota je porazan.

"Crnogorski ustanak u Drugom svetskom ratu počeo je 13. jula 1941. godine u mestu Pljevlja u Crnoj Gori. Ustanak su podigli četnici vođeni kapetanom Dražom Mihailovićem, koji su se borili protiv okupatora - nacističke Nemačke i fašističke Italije. Ustanak se proširio na veći deo Crne Gore, a četnici su se sukobljavali i sa partizanima, vođenim Josipom Brozom Titom, koji su takođe pokrenuli ustanak protiv okupatora. Ustanak u Crnoj Gori završio se teškim porazom četnika i pobedom partizana, koji su posle Drugog svetskog rata postali vlast u Crnoj Gori ", bio je njegov odgovor.

Inače, ChatGPT je jedinstven alat koji omogućava korisnicima da generišu tekst na osnovu unosa koje daju. Ovaj alat se temelji na GPT-3 tehnologiji, što znači da može da generiše tekst sa visokim nivoom sličnosti sa ljudskim pisanjem.

Ukratko, ChatGPT je alat koji nudi mnoštvo korisnih opcija za generisanje teksta. Može da se koristi za automatizaciju odgovora na česta pitanja, generisanje sadržaja za društvene mreže i mnogo više.

(Telegraf.rs/Dan.co.me)