Mark 20 godina proveo u kavezu, sa sestrom Lizom zabavljao goste: Albanski mrki medved najzad na slobodi

Njegova sestra Liza nije dočekala slobodu i umrla je 2020. godine, a njen tužni brat mesecima je plakao za njom, prema rečima čuvara životinja

Foto: Tanjug/AP

Posle više od dve decenije u kavezu u albanskom restoranu u kojem su gosti gledali u njega, mrki medved Mark najzad ide u bolji život u Austriju.

Mark je skoro ceo svoj život proveo zabavljajući posetioce restorana Sofra e Ariut (Medveđi sto) u Tirani, zajedno sa svojom sestrom Lizom.

Međutim, u sredu, pod teškim anesteticima, Mark je započeo svoje putovanje ka utočištu u severnoj Austriji, zahvaljujući grupi za zaštitu životinja "Four Paws".

Nažalost, spasilačka operacija došla je prekasno za njegovu sestru. Liza je umrla pre dve godine.

Mark i Liza su doneti u restoran kao mladunci pre dve decenije, nakon što je njihova majka upucana, prema rečima njihovih tadašnjih vlasnika.

Tamo su živeli u kavezu od nekih 100 kvadratnih metara, sa podom od betona, u lošim uslovima i na neadekvatnoj dijeti, rekao je Sjmir Šehu, koordinator projekta "Four Pawes" u Albaniji.

Ostavljeni na otvorenom i na milost i nemilost vremenskih uslova, medvedima nikada nije bila dozvoljena hibernacija, rekla je organizacija.

Njegovo stanje se pogoršalo 2020. kada je Liza umrla.

"Mark nije prestajao da plače dva ili tri meseca", rekao je za AFP Hikmet Murati, koji je bio čuvar medveda 20 godina.

Njihovi vlasnici čak su dozvolili da se medvedi pare, ali nijedno mladunče nije preživelo jer su ih njihovi roditelji pod stresom izgrizli na smrt, dodao je on.

Zbog lošeg tretmana, medvedu je potrebna hitna nega kako bi preživeo. Loša dijeta i život u kavezu doveli su do brojnih zdravstvenih problema, pa medved ima problem sa mišićima, očima i vitalnim organima.

"Kada stigne u utočište za medvede, dobiće veterinarsku negu i pravilnu hranu koja mu je potrebna, kako bi mogao da se brzo oporavi i uživa u životu dostojnom medveda", rekao je Šehu.

Ovo je 34. divlja životinja koju je organizacija iselila iz Albanije, rekao je on.

Vlasti u Albaniji su rekle da razmišljaju o otvaranju utočišta za zaplenjene divlje životinje.

Organizacija je rekla da je Mark poslednji takozvani "medved iz restorana".

Restoran će skloniti kaveze u kojima su držani medvedi, ali će zadržati ime.

Video: Meda Miškin je novi stanovnik zoo vrta: Živeo je 10 godina pored puta, a sada je dobio pravi dom

(Telegraf.rs)