Misteriozni crni dijamant Enigma ide na aukciju: Težak je 555 karata, stigao iz svemira?

Sadašnji vlasnik ima ga već dve decenije, ali se o njegovoj istoriji pre toga malo zna

Foto: Profimedia/ddp USA/Sipa USA

Crni dijamant Enigma, težak neverovatnih 555,55 karata, prodaje se u aukcijskoj kući Sotheby's na višednevnoj aukciji  koja je počela juče u Londonu.

Sotheby's je objavio da je to najveći fasetirani crni dijamant koji se ikada pojavio na aukciji i bio je najveći brušeni dijamant na svetu prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda u 2006. godini. Takođe poznat kao karbonado dijamant, moguće je da je crni dijamant došao iz svemira.

Takva struktura dijamanta pronađena je samo u Brazilu i Srednjoafričkoj Republici, a naučnici su dugo teoretisali o njihovom poreklu.

- Oni su obavijeni velom misterije što se tiče porekla ili formacije jer ih nema puno na Zemlji - rekao je za Reuters geolog Aron Celestian, kustos mineralnih nauka u Muzeju Prirodnih nauka u Los Anđelesu, prenosi Hina.

Celestian je rekao da je većina karbonada stara od 2,6 do 3,2 milijarde godina. Kako sama Zemlja datira pre 4,65 milijardi godina, karbonado je nastao kada su se Zemljine ploče još kretale i kada se odvijala oksigenacija atmosfere, rekao je.

- Mislimo da su mogli da se formiraju vrlo duboko u unutrašnjosti Zemlje, daleko dublje od onoga što već znamo o dijamantima. Postoje hipoteze koje sugerišu da su nastali na mestima udara gde je veliki asteroid udario u Zemlju - rekao je Celestian.

O istoriji dijamanta malo se zna

- Postoje i međuzvezdane hipoteze koje sugerišu da su nastali u svemiru, a zatim pali na površinu Zemlje - dodao je.

Očekuje se da će se prodati za između četiri i sedam miliona dolara. Sadašnji vlasnik ima ga već dve decenije, ali se o njegovoj istoriji pre toga malo zna.

Celestian veruje da bi nam istraživanje dijamanta moglo puno reći o mineralogiji duboke Zemlje ili evoluciji našeg Sunčevog sistema. Aukcija se završava 9. februara.

Video: U stilu Pink pantera: Banda razlupala juvelirnicu, staklo prštalo na sve strane

(Telegraf.rs)