I Rumuni uveli super njuškice: Na aerodromu u toj državi psi proveravaju da li ste zaraženi koronom

Nadležni uveravaju da ne postoji opasnost da psi ugrizu putnika i da ove trenirane životinje ne predstavljaju opasnost za osobe koje su alergične jer ne stupaju u direktan kontakt sa putnicima, već preko sprecijalne zaštitne barijere

Foto: Tanjug/AP

Prvi put u Rumuniji je jedan posebno obučeni pas za otkrivanje zaraženih korona virusom uspešno detektovao inficiranog putnika koji je iz Madrida sleteo na međunarodni aerodrom u Sibinju, rekao je pukovnik Danijel Čelsi, generalni direktor Uprave za javno zdravlje (DSP).

- Obučeni pas detektovao je prvog putnika koji je, kako se ispostavilo, imao pozitivan rezultat na brzom testu na korona virus. Putnik je vozilom hitne pomoći prevezen u urgentni centar na dodatna, specijalistička ispitivanja posle kojih će morati da ode u samoizolaciju. Osoba za koju je utvrđeno da je pozitivna primila je obe doze vakcine protiv kovida 19 - rekao je Čelsi za Ađerpres.

Policijski pas je detektovao još jednog putnika koji je istim avionom u petak uveče doputovao iz Madrida, ali je testiranjem ustanovljeno da on nije bio pozitivan, prenosi rumunska agencija.

Međunarodni aerodrom u Sibinju je jedino mesto u Rumuniji na kojem se koriste obučeni psi za otkrivanje zaraženih korona virusom, saopštile su lokalne vlasti.

Nadležni uveravaju da ne postoji opasnost da psi ugrizu putnika i da ove trenirane životinje ne predstavljaju opasnost za osobe koje su alergične jer ne stupaju u direktan kontakt sa putnicima, već preko sprecijalne zaštitne barijere.

Podsećamo, pse koji detektuju zaražene kovidom Finci su počeli da koriste još tokom protekle godine.

(Telegraf.rs)