Britanac pati od retkog sindroma koji hranu pretvara u alkohol: Jednom se napio od čipsa
Razvio je ovo stanje nakon što je bio izložen jakim hemikalijama na poslu pre gotovo 20 godina, ali prošlo je dosta vremena dok mu doktori konačno nisu postavili dijagnozu
Nik Karson iz Safoka boluje od retkog i zanimljivog medicinskog stanja, koje nazivaju i sindromom auto-proizvodnje piva. Zbog njega je u stanju da se napije, a da ne okusi ni kap alkohola.
Naime, njegov organizam fermentiše ugljene hidrate i pretvara ih u alkohol u želucu, pa već parče torte za njega ima efekat kao kada drugi ljudi popiju nekoliko piva, piše "Miror".
- Ja sam nenamerni pijanac - kaže Nik.
Vlasnik firme za čišćenje razvio je ovo stanje nakon što je bio izložen jakim hemikalijama na poslu pre gotovo 20 godina, ali prošlo je dosta vremena dok mu doktori konačno nisu postavili dijagnozu, nakon što je njegova supruga Karen to stanje videla u jednoj televizijskoj emisiji i sugerisala mu da poseti lekara.
Zbog sindroma Nik uvek mora pored sebe da ima alkotest, kako bi mogao da vozi, ali i da spreči padanje u nesvest nakon obroka bogatog ugljenim hidratima.
- Pokušavam da se držim keto dijete, ali teško je, jer ugljenih hidrata ima u svim vrstama hrane. Za svega nekoliko minuta nakon jela, od trezvenosti mogu da dođem do toliko promila da tri puta prelazim ograničenje za vožnju, što je prilično zastrašujuće. Učinak nije prijatan i imam rupe u pamćenju. Samo pričam gluposti i šetam u krug. To je poput mesečarenja sa aktivnostima - niste svesni šta tačno radite iako još uvek funkcionišete - ispričao je Karson.
Dodao je da je jednom probam i malo čipsa sa niskim procentom masti i toliko se napio da je ležao u dnevnoj sobi, povraćao i nakon 45 minuta pao u nesvest.
Bilo je to 2003. godine kada je Nik prvi put primetio simptome (Auto-Brewery Syndrome) ABS-a. Na poslu je rukovao jakim hemijskim rastvaračem za pod i kada bi došao kući, osećao se loše, pre nego što bi se onesvestio, prenosi Blic.rs.
- Lekari su rekli kako prekomerno izlaganje tom rastvaraču pokreće reakciju i kada sam jeo slatku hranu i ugljene hidrate dodavao sam ulje na vatru i fermentisao tu hranu - objašnjava.
Nekoliko je pokretača ABS-a, ali obično su uključeni antibiotici.
Šta je sindrom auto-proizvodnje piva?
Sindrom auto-proizvodnje piva (ABS), poznat i kao sindrom fermentacije creva, vrlo je retko i pomalo kontroverzno stanje. Uzrokovan je prekomernim rastom kvasca u crevima koji pretvara višak ugljenih hidrata iz hrane u alkohol i oboleli se napiju. Kako je stanje tako retko, o njemu se vrlo malo zna i nije široko prepoznato. Zbog prirode stanja obolele često zamjenjuju za skrivene alkoholičare. Oni koji imaju to stanje mogu da izgledaju pijano, zbunjeni i imaju manju kontrolu nad koordinacijom pokreta nakon što pojedu obrok koji pokreće epizodu. Kako je stanje tako retko, lek još nije poznat, ali smatra se da antigljivični lekovi za kontrolu rasta kvasca u želucu pomažu.
Nije šala
- Ljudi mi se često smeju kad čuju za moje stanje i doživljavaju to kao sreću, ali to me uznemirava i napada moju kontrolu nad sobom. Zbog toga nastaje čitava psihička borba, jer se osećate krivim za ono što ste uradili ili rekli prethodne noći. Ponekad ljudi moje stanje tretiraju kao šalu i kažu da sam "jeftin za izlazak", jer mi ne treba piće što je zapravo užasno - objašnjava Nick.
Svojom pričom želi da edukuje ljude o ovom zdravstvenom problemu kako bi njega i druge obolele, društvo manje osuđivalo.
- Imam alkotest koji koristim svakih sat vremena. To je poput plesa na minskom polju i stalno se proveravam - govori o životu sa ABS-om.
(Telegraf.rs)