Ona je najusamljenija žena na svetu: Živi na minus 50, okružena vukovima, milijarder će joj pomoći

Ruski milijarder finansira izgradnju kuće, koja će u delovima biti prebačena u Sajanske planine

Foto: Printscreen/Youtube/VICE

Najusamljenija žena na svetu moći će da ostane u Sibiru gde je živela tokom celog života, na stotinu kilometara udaljena od civilizacije, pošto je ruski milijarder Oleg Deripaska odlučio da joj pomogne.

Radnici užurbano rade na kući kako bi se pomoglo Agafji Ljikovoj (76), koja je poslednji preživeli član porodice izbegle 1936. godine u šume da bi izbegli kaznu Josifa Staljina zbog njihove vere.

Ona decenijama živi sama u ovom mestu.

Njen otac i braća umrli su tokom posete udaljenoj šumi 1978. godine, a pretpostavlja se da je odsustvo imuniteta na "moderne bolesti" jedan od ključnih razloga njihove smrti.

Ljikova je rođena u šumi i odbija da se preseli u neki grad ili varošicu, a najbliža civilizacija njoj nalazi se na oko 240 kilometara.

Veći deo života je provela kao zemljoradnik iz 18. veka, uzgaja svoju hranu, ne živi u modernim komforima i čvrsto se drži Biblije.

Međutim, kako su prolazile godine, kuća koju su izgradili otac i braća je oronula, a u tom delu zemlje temperatura zna da bude čak i -50 stepeni Celzijusa, stoga je jako bitno da se očuva zdravlje 76-godišnje žene, prenosi "Daily Mail".

I dok su radovi u toku, osoblje se stara da se Agafja ne zarazi korona virusom dok kuća ne bude gotova za nju.

- Vodimo računa o Agafji kada je posećujemo. Sa ili bez virusa, ona je kao Mogli koji se nikada nije susreo sa infekcijama i bolestima sadašnjice. Znamo da moramo da budemo disciplinovani i oprezni da ostane bezbedna - kazao je lokalni zvaničnik koji godinama povremeno posećuje tu ženu i proverava da li ima sve potrepštine i da li je dobro, s obzirom na to da na tom području žive vukovi i medvedi.

Nova kuća koju je finansirao Deripaska originalno je sastavljena u gradu Abakan, a onda će iz delova biti preneta u Sajanske planine, a radovi bi trebalo da budu gotovi početkom sledeće godine. Deripaska je čak angažovao i pomoćnika koji je tu da pomogne Agafji da lakše pregura zimske dane.

Video: Neverovatan prizor vodopada od oblaka: Ovakvo čudo nije viđeno do sada

(Telegraf.rs)