Šta bojler može da napravi ako eksplodira: Dokazano je da svi u kući imamo pravu bombu

* Ovaj snimak razbija sve mitove * Eksplozija bi veoma oštetila vašu kuću ili stan * Može da dovede i do ozbiljnih povreda ukoliko u trenutku nesreće u kući bude ljudi

Printskrin: Youtube/ansaplumbing

Da li ste ikada razmišljali o tome da u svojoj kući ili stanu imate uređaj koji može da dovede do prave katastrofe? Iskreno, nismo ni mi, sve dok juče ujutru u stanu na trećem spratu u zgradi na Belim vodama na Čukarici nije eksplodirao bojler, pri čemu je povređeno osmoro ljudi i troje dece. Da bojler može da bude prava bomba pokazali su i čuveni Razbijači mitova.

Gledaoci čuvene emisije Myth Busters na kanalu Discovery uživaju da gledaju kako popularni dvojac razbija razne mitove sa kojima se suočavaju obični ljudi.

U jednoj emisiji pokazali su da bojler, koji postoji u skoro svakoj kući, može da dovede do prave katastrofe.

Nakon što se u stanu na Čukarici dogodila nesreća koju je izazvao upravo bojler, pravo je vreme da pogledamo kakvu skrivenu opasnost predstavlja ovaj uređaj.

Razbijači mitova su o ovome govorili pre više od 10 godina.

Kako vidimo na snimku, oni su prvo postavili skelu koja je simulirala dvospratnu kuću. U najnižem delu kuće postavili su bojler od 200 litara, na drugom nivou je bila improvizovana dnevna soba, dok je na vrhu bio krov izgrađen prema standardima građevinskih propisa u Kaliforniji.

Oni su hteli da otkriju da li će eksplozija bojlera možda samo da napravi rupu u plafonu i stići do krova, koji će ga zadržati unutar kuće ili će možda probiti i krov i odleteti u nebo.

Prema rečima stručnjaka, do eksplozije bojlera može da dođe usled neispravnosti - dakle bojler koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati.

Kako vidimo na snimku, kod njih je pritisak u bojleru dostigao 336 PSI, što je 23,16 bara.

U tom trenutku došlo je do eksplozije, bojler je probio pod dnevne sobe, plafon i krov i odleteo u nebo.

Eksplozija je bila baš jaka, a bojler je napravio veliku štetu u dvospratnoj kući. Čak su i blokovi koji su bili postavljeni ispod poda u prizemlju kuće popucali.

Ono što je sigurno - ovakva eksplozija bi u velikoj meri uništila vašu kuću, a što je još strašnije, mogla bi da dovede i do ozbiljnih povreda ukoliko u trenutku nezgode u kući budu ljudi.

Zato dobro pazite na potencijalnu "bombu" koju imate u kući i trudite se da bojler pravilno održavate.

Video: Čula se eksplozija, povređeno troje dece i 8 osoba: Veliki požar na Čukarici

(Telegraf.rs)