Apokaliptični prizori iz San Franciska: Ljude probudilo narandžasto nebo, kao da su na Marsu

- Većina je mislila da je reč o apokalipsi - kaže radnik jednog kafića

Foto: Nebojša Radović

Nebo nad San Franciskom je ovog jutra bilo narandžaste boje, te je svojim izgledom podsetilo na scene iz apokaliptičnih filmova ili kao da se ovaj američki grad zapravo nalazi na planeti Mars.

Građani su ostali u čudu jutros kada su ustali, te su verovatno unezvereno gledali i mislili da su na drugoj planeti, o čemu svedoče fotografije koje nam je poslao Nebojša Radović. Još fotografija možete videti na njegovom Instagram profilu.

Kako javlja “San Francisco Chronicle”, neki su čak pomislili da je sve ovo jedan ružan san, te su se vratili u krevet. Neki od đaka su se, pak, uspavali i zakasnili na “online” nastavu pošto je i dalje bio mrak napolju.

- Većina mušterija je mislila da je reč o apokalipsi. To je metafora za našu trenutnu situaciju - kazao je radnik jednog kafića, govoreći o raspoloženju među ljudima.

Stručnjaci kažu da su “narandžasta nebesa” uzrokovali oblaci dima koji dolaze sa brojnih šumskih požara koji ovih dana besne širom Kalifornije. Kako se navodi, vetrovi su preko noći “gurnuli” dim na nižu nadmorsku visinu, koji je na taj način služio kao filter za Sunčeve zrake.

Kao rezultat, nebo je bilo crvene, narandžaste i sive boje. Kako navode lokalni mediji, kvalitet vazduha je u većem delu San Franciska ostao nepromenjen.

Video: Požar u Kaliforniji: Četvrt miliona ljudi evakuisano

(Telegraf.rs)