Pronađena neman iz Jadranskog mora: Dugačka je bar 15 metara

Neman je pobegla naučnicima i otišla pravo u oluju

Foto: Pixabay

Naučnici i saradnici Instituta Plavi svet uspeli su da uđu u trag velikom kitu u Jadranskom moru. Dva dana trajala je potraga za kitom koji je zalutao u Velebitski kanal, i on je juče pronađen kraj Starigrada Paklenice.

U potrazi za ovom jadranskom nemani učestvovali su i mnogi meštani, koji su i dojavili gde se kit nalazi.

Na kraju su ga ugledali kraj Starigrada.

- Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sledećoj minuti dali smo za petama vetru uz sevanje gromova, vetar i kišu, pitajući se je li vredelo! Verujte, nije nam bilo svejedno ali vredelo je - napisali su iz Plavog sveta.

Oni kažu da je u pitanju odrasli kit koji je dugačak namanje 15 metara.

- Fizičko stanje nismo uspeli da proverimo jer smo bili s njim previše kratko ali na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja ali je vreme loše a s vremenom se u Velebitskom kanalu se ne treba šaliti - napisali su na svojoj Facebook stranici.

Stručnjaci su ranije upozorili da ovaj kit nije opasan za ljude.

- To je vrsta koja naraste do 26 metara i sigurno da, kada ga neko primeti u moru, ne može da mu bude svejedno. On se hrani planktonima i sitnom plavom ribom. Nije opasan, sem što je zastrašujuće veličine. Nemamo zabeleženih incidenata, ali nikad se ne zna. Ljudska znatiželja ne može da se izmeri i ne preporučujemo približavanje ili plivanje u blizin - rekla je dr veterinarske medicine Jasna Jeremić za hrvatske medije.

Video: Spasavanje trajalo dva sata: Kit se zapetljao u ribarsku mrežu

(Telegraf.rs)