Firenca kao u 17. veku: Služe vino gostima preko prozorčića koji su štitli ljude od kuge
Danas vlasnici barova i restorana ponovo koriste ove prozore kako bi na siguran način poslužili piće, kafu ili sladoled svojim mušterijama minimizirajući rizik od infekcije
Dok traje letnja sezona, Italija se polako vraća u normalu posle blokade zbog epidemije korona virusa. Ipak, nije sve kao pre, pa je tako grad Firenca otkrio praksu iz prošlosti koja se pokazala kao korisna za dalju zaštitu turista od korona virusa.
Reč je o takozvanim "buchette del vino" (vinskim prozorima). To su mali otvori u zidovima, koji su se naširoko koristili tokom epidemije kuge u 17. veku.
Danas vlasnici barova i restorana ponovo koriste ove prozore kako bi na siguran način poslužili piće, kafu ili sladoled svojim mušterijama minimizirajući rizik od infekcije.
"Vinski prozori" su veoma mali i počeli su da se pojavljuju u drugoj polovini 16. veka za prodaju vina. Prvo ih je predstavio Kosmo I de Medički, veliki vojvoda od Toskane, pošto je želeo da isključi aristokratiju iz političkog poslovanja, te je dozvolio plemićkim porodicama, koje su proizvodile vino, da ih prodaju direktno iz njihovog doma, bez da plaćaju porez, piše Forbs.
U to vreme, trend je postao toliko popularan da su tokom godina vinski prozori počeli da se pojavljuju u brojnim gradovima. Ima ih oko 180, od čega 150 samo u starom gradu Firence.
Prozorčići su kasnije poslužili tokom epidemije kuge, ali su tokom godina postepeno gubili svoju funkciju. Danas su, međutim, ponovo našli svoju namenu.
(N. Z.)