"Vinski prozori" ponovo žive: Evo kako su Italijani dovitljivo prodavali vina u vreme bubonske kuge
Pre nekoliko godina su tri stanovnika Firence osnovali Udruženje vinskih prozora, kako bi ovaj značajan kulturni i istorijski fenomen otrgli od zaborava i tako ga sačuvali za buduće generacije...
U doba kasnog srednjeg veka, kada je celom Evropom harala bubonska kuga, koju su prozvali crna smrt, pandemija je bila slična današnjoj. Iz područja Azije se proširila širom Evrope, a jedno od žarišta je bila i Italija.
Na području Toskane, poznatom po prozvodnji vrhunskih vina, ljudi su se dosetili kako mogu da ga prodaju, a da se istovremeno zaštite i oni i kupci. U tu svrhu su na vinskim podrumima otvarani posebni, mali prozori, simbolično nazvani vinskim. Njihove razmere su bile takve da je prodavac mogao samo da proturi bocu od pola litre vina, kao i ruku.
Pre nekoliko godina su tri stanovnika Firence osnovali Associazione Buchette del Vino, odnosno Udruženje vinskih prozora, kako bi ovaj značajan kulturni i istorijski fenomen otrgli od zaborava i tako ga sačuvali za buduće generacije.
Danas, kad je aktuelna pandemija korona virusa, ovi prozori su i više nego interesantni, pa se počinju koristiti kao i pre nekoliko vekova.
Kako navode iz ove asocijacije, nikada do sada nije urađena jasna evidencija broja vinskih prozora. Ali, sproveli su istraživanje i ustanovili da ih ima oko 150 u samoj Firenci, a još oko 100 u celoj Toskani.
- Vinski prozori su postepeno propadali, a mnogi izrađeni od drveta su čak i trajno nestali u toku poplava 1996. godine. Želimo da postavimo tablu pored svakog vinskog prozora, jer će ih ljudi više poštovati kada budu bili upoznati sa istorijom njihovog nastanka – rekao je Mateo Faljia, jedan od osnivača ovog udruženja, prenosi Travelandleisure.
Sve do pojave trenutne pandemije samo jedan vinski prozor je bio u funkciji. Danas ih se koristi ukupno 4, a osim vina, poslužuje se i drugo piće, ali i hrana na taj način.
(Aleksandra Blažević / Telegraf.rs)