Policija spasila muškarca, psa i pet kamila: Akcija trajala četiri sata

Niko nije ozbiljnije povređen, ali je spasavanje trajalo skoro četiri sata

Foto: Tanjug/AP

Australijska policija spasila je muškarca, psa i pet kamila koji su pali niz strmu padinu tokom šetnje u prirodi.

Ispostavilo se da su 38-godišnji muškarac i njegova grupa šetali u prirodi u blizini gradića Džejmison u državi Viktorija, kada je jedna kamila poklekla i izgubila ravnotežu.

Kako su svi bili vezani, kamila je povukla celu grupu, rekli su nadležni za BBC.

Niko nije ozbiljnije povređen, ali je spasavanje trajalo skoro četiri sata.

- Momak je bio napolju sa kamilama. Jedna je pala, povukla ostale i tako je pala cela grupa - rekao je Pol Horton, komandant okružne vatrogasne službe.

Dodao je da je policija obaveštena oko 15 časova u nedelju po lokalnom vremenu, pošto je muškarac, koji je takođe krenuo u obilazak tog područja, aktivirao radio signal za hitne slučajeve.

Zatim se taj signal aktivirao nadležnima u Kanberi, glavnom gradu Australije, a oni su poruku prosledili policiji u Viktoriji.

- Policija je poslala helikopter da istraži šta se dogodilo. Pretpostavili da će to biti jedna osoba, da ćemo morati da koristimo vitlo i da će svi biti dobro. Naravno, kada su došli na lice mesta, shvatili su kakva je situacija - rekao je Horton.

Sa veterinarom u stanju pripravnosti, spasioci su pokušavali i polako uspeli da „privole" životinje da se popnu na nasip.

Pošto se činilo da je jedna od životinja povređena, spasioci su takođe pripremili i praćke kako bi „manevrisali i vratili životinje na stazu".

- Ali uspela je da se vrati prijateljima - rekao je Horton.

- Pronašli su bezbedno mesto da prespavaju. Ukratko - drago nam je što se sve dobro završilo - rekao je.

Džejmison, gradić koji je udaljen 200 kilometara severoistočno od Melburna, uglavnom je poljoprivredno područje smešteno ispod planinskog venca - Velikih razvodnih planina.

Kamile nisu uobičajeni kućni ljubimci u ovoj oblasti, iako na nekim farmama gaje ove životinje zbog mleka i proizvoda od sira.

Iz policije Viktorije rekli su da istraga o „konkretnim okolnostima" koje su dovede do incidenta i dalje traje.

Video: Jezivi snimci iz Saudijske Arabije: Hteli da spreče najezdu skakavaca, pa ubili stotine kamila

(Telegraf.rs/BBC)