Otkriveno zašto moćni predator hvata tutanj od njih: Ajkule se plaše delfina, ovo je razlog za to

Kada je reč o vrsti koja vlada okeanima, većina ljudi verovatno prvo pomisliti na ajkule. Međutim, postoji vrsta životinje od koje se ajkule plaše

Foto: Pixabay

Iako su ajkule možda najbolji predator koji je apsolutno prilagođen sredini u kojoj živi, stručnjaci, pak, smatraju da imaju takmaca među delfinima.

Kako, tvrde, delfini imaju mnogo karakteristika koje ajkule nemaju što im pruža niz prednosti u odnosu na njih.

Bolja mobilnost

Delfini imaju vodoravno repno peraje u odnosu na vertikalno kod morskog psa. To znači da imaju bolju pokretljivost prema gore ili prema dole. U kombinaciji sa njihovim fleksibilnim zglobovima skoro da ne postoji situacija u kojoj bi morsi pas mogao da nadmaši delfina, navodi Brain Berries.

Delfini love u jatu

Dok je morski pas fizički jači, delfini uvek putuju u jatu i braniće člana jata koji je napadnut. U borbi jedna na jedan delfin možda neće pobediti, ali morski pas ne može da se bori protiv deset delfina.

Pametniji su

Nije da ajkule ne mogu da nadjačaju delfine, ali delfini su jedna od najpametnijih (ako ne i najpamentija) bića koja žive u okeanima. Kada je u pitanju taktika, morski pas će uvek da izgubi.

Delfini su bolji udarači

Delfini imaju njušku koja je genetski napravljena da deluje kao udarac “ovnom”, što može da prouzrokuje  mnogo unutrašnjih povreda ajkulama, dok ih udaraju u meki deo ispod stomaka.

Foto: Pixabay.com

Kit ubica je iz porodice delfina

Orka može da ulov i pojede veliku belu ajkulu ako nema drugi izvor hrane, a čak je na obali Kalifornije zabeležen slučaj kada je ženka kita ubice štiteći svoje mladunče usmrtila veliku belu ajkulu.

Delfini su brži

Pored toga što su pokretljiviji i pametniji, delfini su takođe i brži od morskih pasa koji bi pokušali da ih love.

Video: Delfin spasio čamac i upao u trans, usledile su piruete iz snova

(T.T.)