Na smrt išutirali ajkulu da bi uslikali selfi

Velika bela ajkula uginula je nakon monstruoznog napada grupe muškaraca.

Printscreen/Youtube/3W-News

Velika bela ajkula uginula je na plaži u Ouklandu, na Novom Zelandu, nakon što je podlegla povredama koje je joj je nanela grupa muškaraca. Prolaznici prvo mislili da se ajkula nasukala u plitkoj vodi na Oreva plaži, pa su pokušali da je povuku nazad u vodu, ali ti pokušaji su bili uzaludni, jer je ajkula već uginula.

Očevici su tvrdili da je grupa muškaraca zarobila ajkulu u mrežu pre nego što su je dovukli na plažu. Tada su počeli da je šutiraju, čime su joj oštetili čeljust. Nakon ovog čina, počeli su da se slikaju pored ribe koja je umirala.

Drugi prolaznici su pokušali da se umešaju i sklone ajkulu od ovih ljudi, ali je tada grupa postala ekstremno zastrašujuća. Kada je policija stigla, grupa muškaraca koja je mučila i na kraju usmrtila ajkulu im je dala lažne informacije i stopila se većom grupom ljudi koji su se okupili oko mrtve ribe.

Velike bele ajkuje se nalaze na listi globalno ugroženih vrsta i potpuno su zaštićene u novozelanskim vodama, što znači da je protivzakonito ubiti, povrediti ili uzvaditi je iz vode. Naučnik Klint Dafi je rekao policiji i medijima da je ajkula bila uhvaćena u mrežu, a kako je ona zaštićena vrsta, ko god da je ulovi, mora je odmah pustiti na slobodu i taj ulov prijaviti Odseku za očuvanje prirode.

Odsek za očuvanje prirode istražuje okolnosti pod kojim je ajkula uginula. Ako krivci budu uhvaćeni, moraće da plate kaznu do 250 hiljada dolara ili će provesti šest meseci u zatvoru.

Video: Mladić snimao more, a onda je bela ajkula pokazala zube

K.B. / Unilad.co.uk