Kakva će biti sudbina drevne statue sa Uskršnjeg ostrva: Britanci su je uzeli u 19. veku, ali će morati da je vrate

Statua je visoka 2,5 metra i teška 4,2 tone, donesena je u Veliku Britaniju 1869. godine

Delegacija Britanskog muzeja otputovala je na Uskršnje ostrvo kako bi tamo razgovarali o poznatim drevnim statuama, odnosno o vraćanju jedne od njih na ostrvo.

Uskržnje ostrvo, lokalno nazvana Rapa Nui, je u okviru čileanske administracije i nalazi se na Pacfiku. Vulkansko ostrvo je poznato u svetu po svojim Moai statuama, kamenim skulpturama ljudskih figura. Prema podacima Britanskog muzeja, oko 887 skulptura građeno je između 1100. i 1600. godine nove ere.

Hoa Hakananai, što bi u prevodu značilo "izgubljen ili ukraden prijatelj" je rezbarena statuta visoka 2,5 metra i teška oko 4,2 tone. Uklonjena je sa ostrva u novembru 1868, a preuzela ju je komanda britanskog broda "HMS Topaz" pod kapetanom Ričardom Pauelom. Kada se brod vratio u London 1869. statua je predstavljena kraljici Viktoriji koja ju je poklonila muzeju.

Guvernerka Uskršnjeg ostrva Tarita Alarcon Rapu u nivembru 2018. godine otputovala je u londonski muzej i zatražila vraćanje statue. Upravo ta statua jedna je od najcenjenijih i veruje se da ona odražava duh predaka na ostrvu.

Foto: Pixabay

- Svi smo došli ovde, ali smo mi samo telo, engleski narod ima našu dušu. I možda je pravo vreme da nam pošaljete statuu nazad na neko vreme, tako da naši sinovi mogu da je vide kao što mogu da je vidim ja. Držite ga 150 godina - rekla je ona.

I ostrvljani su pozvali na vraćanje statue.

Portparol Britanskog muzeja rekao je za CNN da je muzej srećan jer je poslao svoje predstavnike na Uskršnje ostrvo.

- Nadamo se da ćemo moći da nastavimo diskusiju koja je započeta prošlog novembra i da ćemo nastaviti da razvijamo odnos sa ljudima na ostrvu - rekao je on.

Inače, evropski muzeji suočavaju se sa velikim problemima pošto vlade širom sveta traže vraćanje određenih predmeta ili statua.

U martu je Norveški muzej pristao da vrati hiljade artefakta i ljudskih ostataka na Usrkšnje ostrvo, koje je uzeo istraživač Tor Hejerdahl tokom dve ekspedicije u 20. veku.

Britanski muzej je prošle godine morao da vrati neke artefakte neprocenjive vrednosti Beninu.

(Telegraf.rs/CNN)