Ako imate jahtu i dva aviona, sledeći potez je da dobijete pasoš ove zemlje: Evo šta je novi statusni simbol svakog bogataša (FOTO) (VIDEO)

Bogataši širom sveta, kupovinom pasoša neke strane zemlje, žele sebi da obezbede mir u slučaju revolucije ili drugog previranja u svojim zemljama

Pasoši egzotičnih zemalja jeftiniji su od privatnih ostrva i impozantnih jahti, a trenutno predstavljaju poslednji u nizu statusnih simbola svih onih bogataša koji sebi mogu da ga priušte. 

Čini se da je čak i samozvanim građanima sveta ponekad potreban Plan B, a zlatni malteški grb, osim što je vrlo elegantan, predstavlja odlično rešenje za to.

>>> NAJREĐI PASOŠ na svetu je toliko POSEBAN da ga imaju samo 3 čoveka na svetu (FOTO)

- Bogati kupci traže sigurnost - kaže Kristijan Kalin, predsedavajući kompanije "Henley & Partners", koji daje savete o državljanstvu i objavljuje rang liste kao što je "Quality of Nationality Index".

Kako navodi Kalin, bogati kupci žele mir u slučaju revolucije ili drugog previranja u svojim zemljama.

Iako mnoge zemlje, uključujući i Sjedinjene Države, stranim državljanima daju mogućnost da, nakon ispunjavanja određenih kriterijuma, apliciraju za državljanstvo strane zemlje u kojoj žive, samo 10 zemalja u svetu strancima daje državljanstvo po "slabijim" kriterijumima. Većina tih zemalja zahteva visoku novčanu nadoknadu, najčešće u vidu direktne investicije, obično u nekretnine, posed ili lokalne biznse.

Čini se vrlo pogodnim što je osam od tih 10 zemalja, MMF klasifikovao kao "offshore" finansijske centr, mada je Kalin istakao da većinu njegovih klijenata motiviše stabilnost, a ne izbegavanje poreza. Naravno, to i pravo na hvalisanje.

- Ako imate jahtu i dva aviona, sledeća stvar koju treba da imate je malteški pasoš - rekao je Kalin i dodao da je to poslednji statusni simbol.

VIDEO: Kako Srbi slave Vaskrs u Jerusalimu?

(Telegraf.rs)