Ovo je šuma noževa: Nikad niko nije došao do samog kraja, na svakom koraku prete opasne oštrice! (FOTO) (VIDEO)

Kamena šuma "Tsingi" na Madagaskaru je zbog svojih visokih i šiljatih vrhova krečnjačkih stena, koje su oblikovale specifične meteorološke prilike i voda, prozvana šumom noževa

Strogi rezervat prirode i Nacionalni park "Tsingi de Bemaraha" na Madagaskaru je zapanjujuće čudo prirode koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 1990. godine.

Kataklizmični izveštaji: Arktik godišnje gubi led površine Srbije, niko ne može da spreči katastrofu!

Prostire se na oko 1.500 kvadratna kilometra na severozapadnom delu Madagaskara, a nudi neke od najspektakularnijih prirodnih pejzaža na svetu.

Većina područja je prekrivena gustom šumom mangrove, močvarama, kao i neverovatnim geomorfološkim strukturama. Svojom lepotom posebno se ističu klanac reke Manambolo, kao i brojne kraške visoravni koje se na nekim delovima izdižu i na 100 metara visine.

Kamena šuma "Tsingi" na Madagaskaru je zbog svojih visokih i šiljatih vrhova krečnjačkih stena, koje su oblikovale specifične meteorološke prilike i voda, prozvana šumom noževa.

Istovremeno, reč je o teško dostupnom području koje je nemoguće prepešačiti u potpunosti i koje nije do kraja istraženo. Ne čudi što se reč "tsingi" na lokalnom malgaškom jeziku prevodi kao "mesto po kojem se ne može hodati bosih nogu", piše "Punkufer.hr".

Na popisu Svetske baštine u Africi ovaj se park našao i zbog svoje bioraznolikosti. Procenjuje se da je 87% vrsta ovde endemično. To je 11 vrsta lemura, 5 familija slepih miševa, 103 vrste ptica i 34 vrste vodozemaca, uključujući i slavnog minijaturnog kameleona (Brookesia perarmata).

Šume u ovom parku su suve, a u istočnom delu se nastavljaju u savane. Od 605 vrsta biljaka, endemično je 86%.

Zanimljivo je napomenuti da je Tsingi de Bemaraha i zapanjujući primer raznovrsnog ekosastava s obzirom da se značajno razlikuje flora i fauna koja se može naći u podnožju i na vrhovima stena.

(Telegraf.rs)