ISPRAVKA “Trik” s kovanicom i krađom automobila urbana je legenda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugi su primetili, kada su pokušali da reprodukuju tvrdnju, da zaglavljeni novčići uopšte nisu poremetili mehanizme za zaključavanje vozila

Telegraf.rs je u januaru 2016. godine objavio članak u kojem se navodi da su novčići zaglavljeni na bravama od automobila trik koji koriste lopovi prilikom krađa, što nije istinita informacija.

U analizi portala Raskrinkavanje navodi da je taj trik ustvari samo "urbana legenda", o čemu su i pisali u u analizi 2018. godine.

Kako su naveli, različite varijacije tvrdnje da kovanica stavljena u kvaku na vratima automobila sprečava daljinsko zaključavanje vozila prisutne su na internetu skoro deceniju, o čemu je 2016. godine pisala i američka platforma za proveru činjenica Snopes. Zaposleni u autoservisu su u izjavama za ovu platformu odbacili ovakve tvrdnje kao neosnovane.

"Kontaktirali smo Calibre Collision Repair u Lindenhurstu, u Njujorku, kako bismo pitali da li bi potez poput onog opisanog u upozorenjima efikasno onemogućio bilo koji mehanizam za zaključavanje vozila. Kad smo opisali glasine, zaposleni se nasmejao i objasnio da se brave na vratima automobila zapravo ne mogu onesposobiti na taj način. Rekao je da na većini aktuelnih modela vozila ne postoji mesto u koje bi se uglavio novčić te da čak i na modelima s nenamernim "otvorima za novčiće" mehanizam zaključavanja putem daljinskog upravljača ne bi bio poremećen opisanim uguravanjem novčića", navodi se u tekstu.

Ističu i da su razgovarali sa servisnim odeljenjem u Arnold Chevrolet Buicku u Babylonu, u Njujorku, gde se mehaničar takođe nasmejao i opisao tvrdnju kao veoma neverovatnu. On je pretpostavio da bi na nekim starijim vozilima bilo moguće sabotirati bravu novčićem, ali je malo verovatno da će ta vozila imati sisteme za daljinsko zaključavanje.

Ova platforma ukazala je i na komentare korisnika/ca društvenih mreža koji/e su pokušali/e da primene navedeno.

Većina korisnika/ca društvenih medija je, komentarišući takva upozorenja, takođe potvrdila da njihovi automobili nisu imali mesta na vratima u koja bi se mogli staviti novčići i primetili/e su da njihovi upravljači za daljinsko zaključavanje ne bi ispravno radili ako sva vrata nisu dobro zatvorena. Drugi su primetili, kada su pokušali da reprodukuju tvrdnju, da zaglavljeni novčići uopšte nisu poremetili mehanizme za zaključavanje vozila.

I platforma Truth or Fiction došla je do sličnog zaključka u analizi iz 2016. godine.

Dakle, kako su za Snopes potvrdili iz autoservisa, opisana tehnika ne bi poremetila mehanizam zaključavanja putem daljinskog upravljača. Postoji pretpostavka da bi na nekim starijim vozilima s ručnim zaključavanjem to bilo moguće.

Iz analiziranih članaka može se zaključiti da je opisani način “krađe automobila” rasprostranjen. Ipak, Snopes navodi da nije uspeo da pronađe nijedan dokumentovani slučaj da je automobil ukraden na ovaj način. Bez obzira na to, ukoliko primetite nešto neobično i sumnjivo na automobilu, pozovite policiju.

(Telegraf.rs)