Nikad ne reci nikad: Rekao sam da više neću praviti roštilje, ali sam ponovo roštilj majstor

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobro pivo je tajni sastojak svakog vrhunskog roštilja

Foto: Nikola Tomić

Pre par godina, zakleo sam se da više nikada neću stati za roštilj. Sve te pripreme, dim u očima... ali život nas često demantuje. Evo me ponovo, u dvorištu, sa roštiljem ispred mene i osmehom na licu.

Godinama sam gledao druge kako prave roštilj. I svaki put sam bio razočaran - nešto je uvek nedostajalo. Niko nije mogao da postigne onaj savršeni ukus koji sam ja imao u glavi. Ali, imao sam tajnog keca u rukavu - pivo.

Dobro pivo je tajni sastojak svakog vrhunskog roštilja. Ne, ne pričam samo o tome da ga pijete dok čekate da se meso ispeče - iako, iskreno, to je deo čarolije. Pivo u marinadi, pivo za prelivanje mesa tokom pečenja, pa čak i pivo za gašenje žara – svaki korak roštiljanja postaje bolji uz hladno pivo.

Dok sam roštiljao pljeskavice i ćevape, shvatio sam da pivo ima posebnu moć – omekša meso, doda mu blagu gorčinu i dubinu ukusa. Prvi gutljaj piva dok držite hvataljke za roštilj je kao ceremonija, trenutak kada znate da će sve biti u redu. Dok se dim širio, svi su se okupljali oko roštilja sa čašom piva, jer pivo nije samo piće, već suština dobrog roštiljanja, atmosfere, smeha i priča koje delite sa prijateljima.

I tako, uz dobar roštilj i pivo, život izgleda malo lepši. Nikad ne reci nikad - možda sam rekao da više neću praviti roštilje, ali s pivom u ruci, spreman sam za još jedan krug.

(Telegraf.rs)