Vlasnik zarazio mačku korona virusom, životinja ima probleme sa disanjem

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme nedelju dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti

Foto: Pixabay

U Belgiji je prijavljen prvi slučaj infekcije mačke koja je korona virus dobila od svog vlasnika koji je pozitivan na ovu bolest.

Stručnjaci naglašavaju da se ova bolest ne prenosi sa životnja na ljude i da životinje ”nisu vektori epidemije”.

Veterinrski fakultet u Liježu prijavio je belgijskom Kriznom centru infekciju mačke od strane vlasnika pozitivnog na korona virus.

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme nedelju dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti COVID-19.

U belgijskom Kriznom centru navode da je u pitanju „izolovani slučaj“ koji se može objasniti samo „bliskim kontaktom životinje i vlasnika” i prenosom virusa sa čoveka na životinju, a ne obratno.

- Mačka je ovde" žrtva" infekcije koja se tiče čoveka. U principu, ova bolest se ne prenosi sa životinja na ljude. Rizik za ljude je stoga izuzetno nizak - kažu u Kriznom centru.

Belgijski stručanjaci napominju da se moraju uspostaviti pravila o higijeni i udaljenosti koja se tiču njegovih i njegovih kućnih ljubimaca, a da se u slučaju zaraze COVID19 životnje moraju zaštiti od bolesnih vlasnika.

SZO tvrdi: Mačke i psi ne mogu da se zaraze korona virusom

Svetska zdravstvena organizacija tvrdila je da ne postoje dokazi da kućni ljubimci mogu da obole od korona virusa.

- Trenutno ne postoje dokazi da kućni ljubimci, odnosno psi i mačke, mogu da se zaraze novim korona virusom. Međutim, najbolje bi bilo da posle svakog maženja vašeg ljubimca, operete ruke sapunom. To vas štiti od drugih čestih bakterija poput ešerihije koli i samonele, koje mogu da se prenesu sa ljubimaca na ljude – istakao je SZO.

(Telegraf.rs/Tanjug)