Muškarcu hteli da izvade srce, on se probudio, krenuo da ih gura i udara: Nisu ni slutili da je zapravo živ

A. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Facebook

Entoni Tomas Huver (36) iz Kentakija probudio se usred operacije, prilikom vađenja organa koje je trebalo da donira, nakon što je prethodno proglašen mrtvim.

Muškarac je doveden u bolnicu zbog moždanog udara, a nakon što su doktori konstatovali je mrtav, pristupili su operaciji i vađenju organa za doniranje.

Porodica iz Kentakija sada traži odgovore kako je moguće da su doktori nisu mogli da utvrde da je Tomas živ, a žele i da nađu odgovornog za to što je operacija ostavila posledice na njega.

Dona Rhorer je rekla da je njen brat nije više osoba kakva je nekada bio.

"Tomas je bio na otvorenom, voleo je da bude u šumi, a kaže da mu je najdraže bilo da gleda jelene. Voleo je kampovanje, planinarenje, sve stvari na otvorenom i sve", rekla je sestra.

Kako ona kaže, njenom bratu se život zauvek promenio tog 25. oktobra 2021. godine kada je primljen u Hitnu pomoć u Ričmondu. Doživeo je zastoj srca i poplaveo zbog čega je tretiran kao "hitan slučaj".

25. oktobra 2021. primljen je u Hitnu pomoć Baptist Health Richmond. Doživeo je srčani zastoj i proglašen je plavim, što znači da je u kritičnom stanju i potrebna mu je hitna medicinska pomoć.

„Rečeno nam je da nema reflekse, nema odgovora, nema moždanih talasa, nema moždane aktivnosti. I to nam je pričano narednih pet dana. Odlučili smo se kao porodica da ga uklonimo sa aparata za održavanje života jer je, znate, bio je mrtav", objašnjava sestra i dodaje da su odlučili da ispoštuju njegovu želju da organe donira.

"Imali smo njegovu počasnu šetnju, ali skoro čim smo krenuli, njegove oči su počele da se otvaraju. I to ne samo da se otvaraju, on je proveravao okolo, gledajući šta se dešava", rekla je Dana i dodala da joj je rečeno da su to "refleksi".

Sutradan, tokom kateterizacije srca, Tomas se probudio. O svemu je uredno obaveštena porodica koja je ostala u svojevrsnom šoku.

O detaljima koji su se dešavali tokom te operacije nije znala do skoro, a onda joj je doktorka ispričala da je Tomas prilikom vađenja organa počeo da udara okolo, plakao je i gura sve prisutne rukama.

Od operacije, Tomas ima mnogo problema sa kratkoročnim pamćenjem, ali se seća svih stvari.

Kancelarija državnog tužioca Kentakija sada istražuje ovaj slučaj.

"Naša kancelarija je bila u kontaktu sa advokatima i članovima savezne delegacije Kentakija u vezi sa ovim užasnim navodom. U saradnji sa našim partnerima za sprovođenje zakona u Kentakiju i tužilaštvom, nastavićemo da razmatramo činjenice kako bismo identifikovali gde je nastao propust", rekao je državni tužilac Kentakija Rasel Kolman u saopštenju.

(Telegraf.rs)