Na stopalu dečaka (7) pojavile se neobične crvene linije, lekari ostali šokirani: "Ušli su pod kožu"

S. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Ne dugo pošto se bosonog igrao u pesku s prijateljima, sedmogodišnjem dečaku su se pojavile crvene linije na levoj peti.

Linije su zatim postale izbočine, a mališan se požalio na intenzivan svrab. Roditelji su pomislili da je reč o ogrebotinama, ali je istina bila sasvim drugačija - i uznemirujuća.

Bizarna priča stiže iz Namibije, a ispostavilo se da je dečak bosonog gazio po izmetu psa ili mačke koji je bio kontaminiran opasnim parazitima.

Nakon detaljnog pregleda, lekari su isključili uzroke, poput ujeda insekata ili povreda, i postavili dijagnozu.

Sedmogodišnjak iz područja Rundua patio je od ankilostomijaze koju izaziva infekcija nematodama (valjkasti crvi) iz roda Ancylostomatidae.

Ovi paraziti borave u toploj i vlažnoj zemlji, gde izležu jajašca koja se razvijaju u larve, prenosi Daily Mail.

Odrasle larve najčešće žive u tankom crevu kod pasa, a ređe kod mačaka. Kada putem izmeta životinja dospeju u spoljašnju sredinu - i dođu u kontakt sa ljudima, mogu da prodru kroz kožu i izazovu simptome infekcije.

Kada se larve pomeraju ispod kože, imuni sistem reaguje, izazivajući upale, odnosno krvene linije na koži koje su karakteristične za bolest.

Nekada se na mestu ulaska parazita mogu javiti vezikule i pustule, koje su praćene svrabom.

Zbog prisustva nematoda u tankom crevu, nastaju krvarenja iz digestivnog trakta koja dovode do anemije, a može se javiti bol u trbuhu, dijareja, gubitak apetita i smanjenje telesne težine.

Veoma retko može nastati upala dušnika i kašalj.

Ova infekcija je česta u tropskim regionima sveta s lošim sanitarnim uslovima i infrastrukturom – uključujući Karibe, jugoistočnu Aziju, Afriku i delove jugoistočnih SAD.

Ne postoji vakcinacija protiv ovih parazitskih crva, ali ljudi mogu da spreče širenje bolesti dehelmintizacijom svojih ljubimaca i nošenjem cipela kada hodaju po pesku ili zemlji.

(Telegraf.rs)