Kao u romanu "Ime ruže": Ove knjige mogu da vas ubiju, a opasnost vreba na svakoj stranici

S. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su primenili poseban proces, ranije korišćen za testiranje starih tapeta i slika, kako bi identifikovali toksične materije

Foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Američko hemijsko društvo iz Vašingtona upozorilo je univerzitete, javne biblioteke i privatne kolekcionare na knjige sa živopisnim povezima iz viktorijanske ere, koje mogu biti opasne po zdravlje.

Tokom izrade ovih knjiga korišćene su toksične, odnosno kancerogene materije, koje se lako mogu udahnuti, progutati i/ili apsorbovati kroz kožu.

Bibliotekari i istraživači su pozvani da preduzmu posebne mere predostrožnosti kada rukuju ovakvim knjigama, a novi nalazi su objavljeni u studiji Univerziteta u Tenesiju.

Istraživanje je pokrenula analiza školske kolekcije knjiga ukrašenih tkaninom koja datima s kraja 19. i početka 20. veka.

Naučnici su primenili poseban proces, ranije korišćen za testiranje starih tapeta i slika, kako bi identifikovali toksične materije.

“Otkrili smo visok nivo olova i hroma u određenim uzorcima, posebno u knjigama sa žutim i zelenim pigmentima”, navodi se.

Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Izloženost olovu i hromu može dovesti do oštećenja pluća, oštećenja nerava, problema sa plodnošću i raka, prenosi New York Post.

“Smatramo da je fascinantno da su prethodne generacije mislile da su ovakvi materijali bezbedni, a sada shvatamo da njihovo korišćenje nije dobra ideja”, ističe se.

Knjige iz školske biblioteke su zapečaćene u plastiku, dok se ne sprovedu dodatna istraživanja, a zatim će rezultati biti pridodati projektu Poison Book, koji je istim povodom ranije pokrenut u Delaveru.

(Telegraf.rs)