Da li ste videli kako se prave viršle? Posle ovog snimka teško da ćete ih ponovo jesti

Proces pravljenja viršli počinje sa ostacima mesa koji zapravo stižu kao odbačeni materijal iz mesara

FOTO: Pixabay

Iako ukusne, viršle su prema mišljenju stručnjaka jedan od najgorih proizvoda koji možemo sebi da priuštitimo.

Proces pravljenja viršli počinje sa ostacima mesa koji zapravo stižu kao odbačeni materijal iz mesara. Meso se meša i pakuje u velika pakovanja u kojima stiže na početak proizvodne trake.

Koža, nokti, papci, creva, žile, salo, masnoće, kosti i sve ono manje kvalitetno meso fino se samelje, te se na kraju dobije proizvod koji se zove viršla.

U velikim metalnim kadama tone svinjskih ostataka mešaju se sa roze premazom koji se formira kad se pileći trupovi procede kroz metalne rešetke i poliju vodom. U mešavinu se dodaju praškasti konzervansi, arome i crvena boja, ona se potopi u vodu, pa se sipa u plastične cevi da bi se skuvala i upakovala.

U sve to se dodaju i veštački aditivi, arome i boje, kako bi viršle dobile boju i ukus. Ali, ni tu nije kraj, jer se pored svega ovoga u viršle za finalni izgled i ukus dodaje i skrob.

On daje veću zapreminu viršli, vezuje sastojke i čini da mehanički obrađeno meso i svinjski ostaci budu ukusniji. Zbog toga i viršle nakon kuvanja postaju dvaput veće.

Ali, i pored činjenica i informacija koje se mogu pronaći na internetu, pojedini ljudi i dalje ne veruju u način pripreme viršli. Međutim, snimak koji je objavljen na društvenoj mreži Instagram, uveriće vas u istinitost ovih činjenica.

- Hoće li vas ovo naterati da dvaput razmislite o konzumiranju viršli? - stoji u opisu ispod videa.

Video: Aditiv koji vam pojačava ukus hrane, a niste ni svesni toga

(Telegraf.rs)