Svilene bube i supa od ptičje pljuvačke: Bizarna jela koja su prilično popularna u Kini
Da li bi probali neka od njih?
Lokalno stanovništvo u mnogim državama konzumira hranu koju mi možda smatramo bizarnom, ali Kina ima ubedljivo najraznovrsniju ponudu hrane na svetu. Možete prošetati bilo kojom prometnom ulicom i naićićete na ukusne delikatese, turističke poslastice, ali i na one namirnice i jela koja su prilično odvratna.
Neka od ovih jela poznata su po svom ukusu, neka po tome što su jedinstvena, a treća zbog svojih medicinskih svojstava. Njihova jela mogu biti napravljena od životinja, biljaka, insekata, bilo čega što je jestivo. Postoji jedna izreka o Kinezima koja je, ako malo bolje razmislite, potpuno istinita: „Kinezi jedu sve što ima četiri noge sem stolova i stolica, i sve što leti, osim aviona“.
Balut
Mnogi od nas konzumiraju jaja, jer su veoma nutritivna. Kinezi i određene druge države, jedu jaja na veoma drugačiji način, način koji se zove Balut. Balut je delom razvijeno pileće ili pačije jaje koje je bilo u inkubatoru između 14 i 21 dan, nakon čega je skuvano i servirano za jelo - prenosi "List Verse".
Balut je veoma popularna ulična hrana koja može da se nađe na uličnim štandovima sa hranom. Možda vam zvuči grozno da neko može da pojede delimično razvijenu patku, ali ovo jelo se smatra delikatesom u mnogim mestima. Oplođeno jaje se kuva otprilike 25 minuta i jede se dok je još toplo. Oni koji su probali, kažu da žumance ima bogat i kremast ukus. Neka jaja sadrže kosti i perje, koje je takođe jestivo. Lokalno stanovništvo smatra da kosti i perje u jajima mogu da muškarce koji ih pojedu učine mišićavijim.
Svilene bube
U mnogim kulturama razni insekti smatraju se delikatesom. Lokalno stanovništvo u Kini obožava da jede svilene bube. Ukus ovih buba sličan je ukusu škampa ili krabe.
Svilene bube mogu da se nađu na lokalnim pijacama i marketima. One se spremaju na razne načine, ali ih možete kupiti zamrznute ili u konzervi. Svilena buba na kineski način često je pomešana sa povrćem, soja sosom i začinima. Tipično se služi uz rižu ili nudle. Ako ste ipak više ljubitelj slatkog možete probati i svilene bube prelivene čokoladom.
Ovčiji penis
Ako želite da povećate libido, Kinezi imaju bizarno jelo koje može da vam pomogne. Ovčiji penis u porciji sa penisima i testisima drugih životinja, servira se kao lek za te probleme. Restoran „Guolizhuang“ u Kini, služi sve tipove jela sa životinjskim genitalijama.
Lokalno stanovništvo uživa u ukusu ovog jela, ali takođe veruju da je ono dobro za zdravlje. Većina posetilaca restorana su muškarci koji žele da poboljšaju potenciju i seksualnu izdržljivost. Kinezi veruju da mogu da obnove određene delove tela, ako konzumiraju obroke koji su puni tih delova samo životinjskog porekla. Testisi i penisi raznih životinja se koriste da bi se poboljšalo seksualno zdravlje. Umesto da popijete lek, probajte ovu jedinstvenu kinesku metodu.
Supa od ptičje pljuvačke
Jedna od najbizarnijih stvari koje Kinezi jedu je kontraverzna supa od ptičje pljuvačke. Ovaj delikates se zapravo pravi od gnezda posebne vrste Čiope. Ova mala ptica nastanjuje jugozapadnu Aziju, živi u pećini kao šišmiš. Njihova gnezda napravljena su od njihove pljuvačke, koju proizvode žlezde, koje im se nalaze ispod jezika. Gnezdo koje ova ptica napravi od pljuvačke, stvrdnjava se kad dođe u dodir sa vazduhom.
Ova supa se priprema tako što se gnezdo prvo potopi u vodu, pa se zatim polako kuva na pari. Tekstura gnezda je meka kao žele, ali nema neki specijalan ukus. Lokalci ovu supu redovno konzumiraju zbOg zdravstvenih benefita. Veruje se da ako redovno budete jeli supu očuvati svoju mladost.
Škorpioni na štapiću
Ako se nađete u Kini i želite da probate ludu grickalicu, probajte škorpijE. Ove male škorpije su ispržene i servirane na drvenom štapiću. One se mogu naći na ulicama popularnih kineskih gradova kako mame turiste da probaju nešto novo i ludo. Pošto su škorpioni tanki, tako isprženi veoma su hrskavi. Kinezi veruju da konzumiranje škorpiona može da izleči određena medicinska stanja.
Pileći testisi
KFC nudi nekoliko vrsta piletine na svom meniju, ali ako želite pileće testise, moraćete da potražite na drugom mestu. Veruje se da ovaj sočni delikates poboljšava kožu kod žena, a da muškarcima pojačava seksualnu izdržljivost. Dostupni su rozi i crni, a veličina im varira od 2,5 cm do 5 cm.
Izgledaju kao male kobasice, da bi ostali meki, kuvaju se veoma kratko. Kada ih zagrizete, sok vam ispunjava usta. Nakon što se isprže ili skuvaju, testisi imaju blag ukus, pa ih je najbolje služiti uz rižu i nudle.
Prženi morski konjići
Morski konjić je najslađa mala morska riba koju možete da pronađete u moru, ali je pored mora možete pronaći u obliku grickalice na ulicama Kine. Morski konjić je po kozistentnosti sličan lignji i veoma je slan. Najčešće ih možete pronaći u supama ili na kebabu. Morate da pažljivo da ih jedete, jer sadrže oštre delove koji mogu da vam se zaglave u desnima i zubima.
Kinezi veruju da konzumiranje morskih konjića ima određene benefite. Mnogi lokalci ga konzumiraju, jer smatraju da je to odličan lek za povećanje energije i poboljšanje seksualnih performansa. Oni se mogu mešati sa raznim biljem i kuvati se kao čaj. Taj napitak leči astmu i seksualnu disfunkciju kod muškaraca. Nažalost, izgleda da se zbog povećane potražnje na tržištu populacija morskih konjića smanjuje
Žele od kornjačinog oklopa
Kornjačin žele poznat je kineski desert. Tradicionalno se pravi od raznih tipova donjeg dela kornjačinog oklopa i mešavinom nekoliko začina. Većina želea se pravi od običnih i dostupnih tipova kornjača da bi cena želea ostala niska, ali postoje i ekstremno skupe opcije koje se prave od sastojaka egzotičnih vrsta kornjača. Neki želei od kornjače više ni ne sadrže sastojke iz pravih kornjača.
Ovaj delikates se takođe koristi u medicinske svrhe u Kini. Smatra se da može da poboljša cirkulaciju, poboljša rast mišića i da povrati bubrežnu funkciju. Ovaj žele najčešće je braon ili crne boje, pomalo gorkog ukusa, ali mogu se dodati razni zaslađivači kako bi se poboljšao ukus.
Supa od šišmiša
Nakon što se prokuva u pilećoj supi, ceo šišmiš se zajedno sa supom stavlja u činiju. Šišmiš se seče nožem i viljuškom, a supa se jede kašikom, zajedno sa iznutricama. Dlake su sastavni deo supe, kao i membrane šišmiševih krila.
Ovo jelo navodno je preukusno, ali zgleda prilično nejestivo. Šišmiši su sposobni da prenesu veliki broj bolesti na ljude, pa se ova praksa konzumiranja smatra pogrešnom.
(K. B.)