VEROVALI ILI NE: Postoji 8,8 milijardi planeta sličnih Zemlji (VIDEO)

Samo u našoj galaksiji zapaženo je više milijardi planeta poput Zemlje, neke imaju svoje zvezde poput našeg Sunca, a neke temperaturu pogodnu za život, ali postavlja se pitanje da li tamo ima života

Studije kažu da na Mlečnom putu postoje milijarde planeta veličine Zemlje, što i nije čudno s obzirom na veličinu kosmosa. Postoji i zona koja nije ni previše vruća, ni previše hladna. Koristeći podatke NASA-e, astronomi su izračunali da u našoj galaksiji postoji 8,8 milijardi zvezda sa planetama koje imaju temperaturu pogodnu za život, što ponovo pokreće čuveno pitanje – kako je moguće da samo na Zemlji ima života?

Astronomi zapravo nisu videli nijednu od tih planeta, već su zaključke doneli na sledeći način: svemirski teleskop Kepler je fotografisao 150.000 od oko 300 milijardi zvezda u Mlečnom putu svakih 30 minuta u poslednje četiri godine, tražeći planete u orbitama - koje se vide tako što se za nijansu promeni svetlost zvezde.

Skoncentrisali su se na oko 42.000 zvezda koje su poput našeg Sunca ili malo hladnije. To je svelo broj planeta na 603, ali samo deset njih je bilo otprilike veličine Zemlje u takozanoj "zoni Zlatokose", odnosno na odgovarajućoj udaljenosti od zvezde, na kojoj su temperature pogodne za život kakav znamo.

(Telegraf.rs / Tanjug)