Prvih 10 sekundi u svemiru treseš se kao na toboganu

Dok sediš u šatlu ne čuješ odbrojavanje a onda se rakete pale i istog trenutka imate osećaj da vam je neko zabio šiljak u kičmu - ovako jeopisao jedno od svojih astronautskih iskustava Majkl Foal koji je proveo 375 dana u svemiru tokom 26 godina duge karijere

Majkl Foal je jedan od najiskusnijih astronauta rođenih u Velikoj Britaniji i učestvovao je u šest šatl misija. On je u svojoj karijeri proveo 375 dana u svemiru tokom 26 godina duge karijere pre nego što se penzionisao u avgustu 2013. godine, a deo svog iskustva podelio je sa magazinom Telegraf.

Dok sedite u kokpitu svemirskog šatla pre samog poletanja uopšte ne čujete odbrojavanje. Postoji samo tišina dok gledate kako se brojevi na satu nižu unazad. Onda dolazi nula, rakete se pale i istog trenutka imate osećaj kao da vam je neko zabio šiljak u kičmu.

Tokom prvog leta to su bile stvari koje nisam očekivao. Ti uslovi nikada nisu bili simulirani. Sekundu kasnije, desila se sledeća izuzetno interesantna stvar – počeo sam vrlo silovito da se tresem sa jedne strane na drugu. Prvih deset sekundi bilo je poput vožnje toboganom, mislio sam – "Čoveče, ovo je baš ozbiljno".

Umesto toga, rekao sam sebi: "Znaš da tamo postoji barem milion drugih civilizacija, ali one ne mogu da ti pomognu. Nije ih briga za ono što ti se trenutno dešava. Ljudi su toliko mali i beznačajni i moj problem je toliko nebitan naspram svega što se napolju nalazi. Međutim, to je moj problem i ja moram da ga rešim". I rešili smo ga.

Sada sam penzionisan. Postoji šansa za moje vraćanje u svemir, ali samo kao putnika neke komercijalne kompanije koja će ljude voziti u svemir.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)