ŠTEDNJA: U ovom restoranu prave hranu od bajatih namirnica

Vlasnici restorana otvorenog u Danskoj nadaju se da će na ovaj način smanjiti bacanje hrane i povećati količinu novca koji odlazi u humanitarne svrhe

Novi danski restoran "Rub og Stub" u svojoj ponudi ima jela napravljena od sastojaka koje su supermarketi bacili zbog nereprezentativnog izgleda, nadajući se da će na taj način smanjiti bacanje hrane i povećati količinu novca koja odlazi u humanitarne svrhe. Inspiracija su bili takozvani "kontejner ronioci", koji pronalaze komadiće jestive bačene hrane i konzumiraju ih. Jedan od osnivača restorana Sofi Sejls kaže da u ponudi ima svega - od jagnjećih kotleta i pačijih prsa do grožđa i mlečnih proizvoda.

Ne baš konstruktivan imidž supermarketa, po kom svi proizvodi treba da izgledaju savršeno i blistavo, primorava prodavce da bacaju hranu čim malo promeni izgled, jer se tako ne uklapa u koncept, iako još nije pokvarena. Prema statistici iz 2012, u Americi je vrednost bačene hrane oko 180 biliona dolara, što je za 8% više u odnosu na 2008. godinu.

Bez obzira na dobre namere vlasnika restorana, ova ideja je naišla na kritike nekih građana, čija optužba je da je ovo zapravo koncept samo za uvećanje profita restorana. Međutim, na optužbe im je stigao odgovor da u restoranu rade volonteri i da će sva zarada biti donirana dobrotvornim ustanovama u Sijera Leoneu.

Jedan od problema je i što pojedini supermarketi žele da naplate hranu koju bi svakako bacili čim čuju da se ona koristi u restoranu, tako da je još jedan izazov ubediti vlasnike da doniraju hranu koju su planirali da rasporede po kontejnerima.

(Telegraf.rs)