Kaseta slavi 50. rođendan!

U zavisnosti od kvaliteta i cene, šum pri reprodukciji je ponekad nadjačavao snimljeni materijal, mehanički problemi su svako malo prouzrokovali pravu "salatu od trake", a vremešne kasete su i najfiniji ton pretvarale u nesnosno zavijanje

Na sceni se pojavila pre 50 godina i odmah je dovela do revolucije u muzici. Audio kaseta slavi 50 rođendan i mnogi priželjkuju njen povratak.

Jedno treba priznati: kaseta s današnjeg gledišta i nije bila neko čudo tehnike. U zavisnosti od kvaliteta i cene šum pri reprodukciji je ponekad nadjačavao snimljeni materijal, mehanički problemi su svako malo prouzrokovali pravu "salatu od trake", a vremešne kasete su i najfiniji ton pretvarale u nesnosno zavijanje.

Pa ipak, kaseta je izazvala revoluciju na tržištu pop muzike, a na njoj su odrasle čitave generacije. Uprkos tome što slavi pola veka postojanja, što je za neki medij veoma mnogo, kaseta doživljava novo "proleće". Mixtape-žurke niču poput pečuraka posle kiše, a potražnja za kasetama ponovno raste.

Ali kaseta je i kao simbol otpora digitalizaciji zauzela istaknuto mesto u današnjoj pop-kulturi.

- Kaseta je preživela ne samo kao upotrebni već i kao umetničkih objekat. Bilo kao nalepnica, motiv za majice, ali i kao umetnički objekat - kaseta je sveprisutna. Mnogi umetnici su od starih kaseta napravili umetnička djela koja se izlažu širom sveta. Berlinski umetnik Gregor Hildebrant specijalizovao se za takva dela i među njegovim najvećim poklonicima su i članovi benda Beastie Boys - kaže Drez.

Kaseta i dalje živi, uprkos 50. rođendanu, u klubovima i u umetničkim galerijama.

(Telegraf.rs / Izvor: DW)