HYPERLOOP: Voz budućnosti prelazi 500 kilometara za pola sata!

Ovaj voz će biti brži, jeftiniji, udobniji, samoodrživ, imun na vreme i otporan na zemljotrese. Putovaće brzinom od 1.280 kilometara na sat

Ilon Mask, izvršni direktor "Tesla Motorsa" i "Spejs iksa", osmislio je ideju za super brzo sredstvo za prevoz i konačno je otkrio detalje: solarno punjenje, tranzitni sistem od grada do grada koji će moći da putnike i kola preveze od Los Anđelesa do San Franciska za 30 minuta.

"Hajperlup", kako je naziv ovog prevoza, je sastavljen od kapsula od aluminijuma u obliku valjka koje bi se katapultirale kroz vazdušni tunel pomoću magneta i velikih ventilatora. Vazdušni tunel će biti napravljen od pneumatskih cevi koje će biti prečnika oko 3 metara, dok će se u kapsuli nalaziti kabina i sedišta za putnike.

Prema projektu, hiperlupom bi putnici osetili nešto jaču silu kao prilikom poletanja ili sletanja aviona. U početku bi trebao ovaj transportni sistem da povezuje gradove koji su na udaljenosti od oko 1.600 kilometara ili manje, dok bi kasnije takvim sistemom mogla da budu povezana mesta čak i na različitim kontinentima. Cena putovanja u jednom pravcu ne bi prelazila preko 20 dolara, a kapsule bi na svakih 30 sekundi mogle da se "ispaljuju".

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)