Izgubljene grobnice sedam velikih vladara

Čuveni list "Arheologija" objavio listu od sedam grobnica najvećih vladara sveta za koje se i dan danas ne zna gde su sahranjeni

Publikacija Arheološkog instituta Amerike, list "Arheologija" sastavio je u najnovijem broju listu od sedam grobnica najvećih vladara sveta za koje se i dan danas ne zna gde su sahranjeni.

Prva na listi je Nefertiti, kraljica Egipta koja je vladala od 1348. do 1330. pre nove ere.

Kada je velika kamena grobnica sa više odaja otkrivena 1880ih u blizini drevnog egipatskog grada Amarna, lokalnom stanovništvu odmah je bilo jasno da se razlikuje od drugih, sličnih u Amarni. Grobnica, označena sa Amarna 26, na žalost je poharana ali su arheolozi na osnovu onoga što je sačuvano do danas - figurine, kovčeg od alabastera i dva granitna sarkofaga - zaključili da je reč o grobnici faraona Ahenatena i njegove ćerke Meketaten.

Ova kraljevska grobnica imala je i treću odaju, nedovršenu, i egiptolog Mark Gabolde smatra da je reč o grobnici Ahenatenove surpuge Nefertiti koja je, kaže on, umrla nekoliko meseci pre faraona i bila sahranjena u Amarni.

Arheolog Beri Kemp, koji je i direktor Amarna projekta, ne slaže se i misli da Nefertiti nije sahranjena u Amarni već možda u Tebi ili Gurobu a možda čak i u rodnom gradu Ahmimu. "Moguće je da nikada nećemo saznati gde", kaže on.

Vođa Šona, Tekumeš vladao je svojim plemenom od 1789. do 1813. godine. Tekumeš (Zvezda Padalica ili Panter Na Nebu) okupio je kolaiciju više indijanskih plemena koja se opirala dolasku naseljenika u Ohaju i Indijani. Poginuo je u sukobu sa snagama budućeg predsednika SAD Vilijama Henrija Hrisona. Očevici tvrde da su ga nejgovi saborci sahranili u blizini bojnog polja ali nikakvih fizičkih dokaza o tome nema.

Arheolog Ken Tankerslej upozorava da Šoni bojno polje u blizini navodnog gropa Tekumeša smatraju svetlim tlom i da bi svako pokušavanje da se njegove kosti otkopaju smatrali svetogrđem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Teme