Top 7 neverovatnih vidovdanskih događaja koji nemaju veze sa nama (FOTO) (VIDEO)

Kosovski boj, Sarajevski atentat, Vidovdanski ustav... Sa ovim se danom povezuju ključne stvari iz srpske istorije, ali malo ljudi zna da je ovaj dan sudbonosan i za ceo svet

Kada kažete Vidovdan svakako je da će prva stvar koja će vam pasti na pamet sudbonosna Kosovska bitka, sukob srpske i turske vojske, koja je označila početak kraja nezavisne srpske države koja je dotučena sedamdesetak godina kasnije.

Pašće vam na pamet i metak Gavrila Principa, koji je života lišio austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, doveo do napada Monarhije na Kraljevinu Srbiju i do Prvog svetskog rata.

Možda ćete se setiti i tajnog sporazuma između Srbije i Austrije 1881. godine, Vidovdanskog ustava Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1921, govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu na 600. godina od Kosovskog boja, njegovo isporučenja Hagu 12 godina kasnije...

Svakako, pašće vam na pamet i taj famozni "datum", kada ćemo početi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Međutim, postoji mnogo drugih krupnih događaja koji su se dogodili na Vidovdan, a da sa nama nemaju baš nikakve veze. Toliko su krupni da nećete verovati: ovaj dan očito nije sudbinski samo za nas, već za ceo svet.

1. ROĐENI RUBENS I RUSO

Verovatno najpoznatiji boks meč u istoriji ovog plemenitog sporta! Održan u MGM Grand Garden Areni u Las Vegasu, predstavljao je dugo očekivani ringovski susret između Ivandera Holifilda i Majka Tajsona.

Nazvan "Zvuk i srdžba" (The Sound and the Fury), odigrao se na Vidovdan 1997. godine, a trebalo je da odluči prvaka sveta u superteškoj kategoriji.

Tokom drugog klinča, Tajson je Holifildu odgrizao uho. Sudija Lejn je potom saopštio Tajsonu i njegovom timu da je diskvalifikovan.

(M. B.)