OTKRIVENA TAJNA STARA 2.000 GODINA: Formula rimskog betona, moćnijeg od svakog današnjeg

Tajna rimskog betona leži u jedinstvenoj formuli minerala i tehnici proizvodnje: Rimljani su napravili beton mešajući kreč i vulkanske stene

Nakon više od 2.000 godina međunarodni tim naučnika otkrio je tajnu jedne od najdugovečnijih ljudskih kreacija - rimskog betona. Drevni Rimljani, poznato je, pored toga što su bili pragmatični, bili su i vrhunski inženjeri. Dok su Egipćani gradili grobnice svojih kraljeva, Latini su gradili stvari od praktične koristi i činili čuda.

Njihovi putevi, akvadukti i hramovi i dalje se dobro drže uprkos svim nepogodama koje su ih zadesile tokom proteklih stoleća. Jedna takva struktura koja je godinama fascinirala geologe i inženjere jeste rimska luka.

Tokom protekle decenije istraživači iz Italije i Sjedinjenih Država analizirali su 11 luka na Mediteranu konstruisanih od rimskog betona koje su uglavnom bile stare oko 2.000 godina, i ustanovili da su gotovo netaknute uprkos morskim valovima.

U portland cementu nema mešanja kreča i vulkanskog pepela pa nije tako dobar kao rimski beton: a to je razlog zašto cement koji danas koristimo traje samo nekoliko decenija.

- Pitanje ostaje možemo li da upotrebimo i danas formulu drevnih Rimljana. Jedva čekamo da isprobamo - zaključila je Mari Džekson.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)