Srceparajuće fotografije životinja zatočenih u zoo-vrtovima (FOTO)

Serijal fotografija "Moderna divljina" Danijela Zaharova u fokus stavlja životinje koje su umesto u divljini rođene među betonskim blokovima i veštačkim pejzažima, bez sećanja na svoja prirodna staništa, ali kojima u se očima vidi osećaj želje za pravom sudbinom

Dok su zoološki vrtovi sjajna mesta ukoliko želite da vidite veliki broj životinja na jednom mestu, postoji i mračna strana ovih porodičnih atrakcija o kojoj se ne priča mnogo.

Pitanje "Da li bi trebalo držati životinje u zoološkim vrtovima" na Debate.org podelilo je učesnike tako da je manje od polovine, 42 odsto, odgovorilo sa "da", ističući posebne pogodnosti za zaštićene vrste, dok je 58 odsto odgovorilo sa "ne", tvrdeći da bi životinje trebalo da žive slobodno u divljini.

Nakon serijala fotografija pod nazvom "Moderna divljina" fotografa Danijela Zaharova, nijedno srce ne može da se ne oseća posebno teško zbog sudbina na koju su ove životinje osuđene. Zaharov nije napravio ovaj serijal da bi kritikovao zoo-vrtove već da bi stavio fokus na "čudan i bizaran svakodnevni život ovih životinja".

- Današnje životinje se rađaju u zarobljeništvu, u betonu, keramičkim pločicama, zgradama od cementnih blokova i veštačkim pejzažima umesto u prirodi. U međuvremenu, zoološki vrtovi su postali domovi za životinje koje više nemaju memoriju o poreklu svojih predaka i prirodnom staništu. Štaviše, gledajući im u oči, prepoznaje se osećaj želje za pravom sudbinom - zaključio je Zaharov.

Pogledajte foto-galeriju:

(Telegraf.rs / Izvor: danielzakharov.de)