POGLEDAJTE: Kako Japanci ruše zgradu sprat po sprat (VIDEO)

"Korporacija Tajrajs" koristila je ekološko-reproduktivni sistem da bi postepeno snizila hotel "Veliki Princ Akasaka", koji se nalazi u prometnoj četvrti Tokija, a prolaznici su mogli da posmatraju kako se, bez previše buke, zgrada visoka 140 metara smanjuje sprat po sprat na 110 metara

Japanska građevinska kompanija uspela je da pomoću ogromnih hidrauličnih dizalica i električnih kranova sruši oblakoder bez mnogo buke, prašine i na potpuno nov, ekološki način.

"Korporacija Tajrajs" koristila je ekološko-reproduktivni sistem da bi postepeno snizila hotel "Veliki Princ Akasaka", koji se nalazi u prometnoj četvrti Tokija.

Prolaznici su mogli da posmatraju kako se, bez previše buke, zgrada visoka 140 metara smanjuje sprat po sprat na 110 metara. Ovaj, kako ga stručnjaci nazivaju "elegantan metod", ne može ni da se poredi sa dosadašnjim načinima rušenja, zbog kojih se zatvara čitav deo oko zgrade, a nakon demoliranja nastaje veliki nered, posebno ako se građevina ruši eksplozijom.

Zgrade su i do sada rušene kranovima koji su postavljeni sa unutrašnje strane, ali samo za zgrade ispod 100 metara visine, a metoda je bila daleko od ekološke.

Prvo se unutar zgrade ukljanja sve osim same konstrukcije. Spratovi se čiste od poda do plafona , a zatim se ruše jedan po jedan. Ovo znači da se se počinje od poda, uklanjaju se grede i beton, koji se zatim pomoću kranova spuštaju na zemlju. Kranovi se na ovaj način pune električnom energijom koja se kasnije koristi za rušenje. Ideja je da sve može biti ponovo iskorišćeno, a da pritom bude očuvan enterijer koji se koristi da bi se urušila zgrada.

Direktor za konstrukstivnu tehnologiju i razvoj Hideki Ićihara kaže da se ovim postupkom emisija karbona u vazduhu smanjuje za 85 odsto.

Spratovi se očuvaju u ovom procesu pomoću privremenih stubova i dizalica, koji će kasnije poslužiti da bi se zadržao originalni izgled zgrade.

- Ovo je kao da imate fabriku za demontažu na vrhu zgrade i zatim postavite veliku kapu i zgrada se snizi - rekao je Ičihara.

Čitav proces proizvodi buku od 17 do 23 decibela, smanjujući prašinu za 90 odsto i može se obaviti bilo kada, bez obzira na vremenske uslove.

Kompanija je izvršila probno rušenje na jednoj zgradi, pre nego što je započela poduhvat u prometnoj četvrti, koji je privukao veliku pažnju.

Većina zgrada u Tokiju visoka je više od 100 metara, a u narednim godinama Ićigara očekuje da će se ovo promeniti i da će biti više potrebe za snižavanjem zgrada, pa samim tim i za korišćenjem ove metode.

(M.R. / Izvor: CNN)