OPET MOŽE DA SE SMEJE: Metak mu deformisao lice - operacijom dobio novo (FOTO) (VIDEO)

"Sada mogu da prođem pored ljudi, a da ne zure u mene šokirano. Sada mogu da nastavim normalno da vodim svoj život", rekao je Noris za NBC. Operacijom je 37-godišnji Noris dobio novo lice, vilicu, zube i jezik, a i vraćeno mu je i čulo mirisa

Amerikanac Ričard Li Noris pre 15 godina doživeo je nesreću kada ga je zalutali metak pogodio u lice i u potpunosti ga izdeformisao. Od tada, Noris živi kao pustinjak u Virdžiniji, sakrivajući se iza maske i izlazeći samo u večernjim časovima. U martu ove godine, Norisu je urađena kompletna transplatacija lica. Nakon nešto više od šest meseci on se oporavio, i sada može da pere zube i da se brije, a vratilo mu se i čulo mirisa.

Noris je u incidentu izgubio usne i nos, a pokretljivost usta mu je bila ograničena. Obavio je nekoliko rekonstruktivnih operacija, ali one mu nisu puno pomogle te je odlučio da se podvrgne transplantaciji lica. Operaciju je finansirala američka mornarica, koja se nada da će ta metoda pomoći ranjenima u ratovima u Iraku i Avganistanu.

Nakon operacije na desnoj strani lica motoričke funkcije su mu vraćene 80 odsto, a na levoj strani 40 odsto.

- Sada mogu da prođem pored ljudi, a da ne zure u mene šokirano. Sada mogu da nastavim normalno da vodim svoj život - rekao je Noris za NBC.

Operaciju je predvodio dr Eduardo D. Rodrigez sa Univerziteta u Merilendu.

- Ljudi su pre zurili u Ričarda zbog toga što je nosio masku, a i interesovalo ih je kako izgleda njegovo lice. Sada više nemaju razloga da bulje u njega - rekao je Rodrigez.

Operacijom je 37-godišnji Noris dobio novo lice, vilicu, zube i jezik, a i vraćeno mu je i čulo mirisa. Sada može normalno da govori, jede, pere zube i da se nasmeje.

Inače, do sada je u svetu izvršeno nekoliko transplantacija lica, ali je njegova operacija bila najobimnija ikada izvedena.

Prva operacija ove vrste izvršena je u Francuskoj, 2005. godine, na ženi čije je lice oštetio pas.

Pogledajte video-snimak o Norisovoj transplantaciji:

(I. D. )

Teme