PIŠANJE U GLISTI: Javni toaleti neobičnog izgleda novi hit u svetu (FOTO)

Dve dugačke betonske cevi pokrivene crvenim gvozdenim omotačem štrče iz zemlje: ulazak u njega je definitivno jedan od luđih načina da se olakšate

Zapadnjaci, u suštini, imaju samo nekoliko osnovnih zahteva što se javnih toaleta tiče, ali to po svemu sudeći ipak nije dovoljno: čistoća mesta na koje i "car ide peške" je prevaziđena, sada nam treba nešto neobično.

E, od ovoga ne može biti neobičnije: vidljivo ironična skulptura koja podseća glista krasi ulicu grada Velingtona na Novom Zelandu.

Javni toaleti "Kumutoto", koje su projektovale arhitekte "Studija Pacifik", sastoje se od dve dugačke betonske cevi pokrivene crvenim gvozdenim omotačem, koje štrče iz zemlje kao repovi vodenih čudovišta, kao gliste ili crvi. Svaka struktura sadrži samo jedan toalet.

Ova forma upada u oči i ne zaboravlja se, čime se definitivno opravdava toliko ulaganje u javni toalet koje na prvi pogled defiitivno izgleda besmisleno: utoliko više što na tom mestu može biti mnogo više toaleta.

Međutim, oblik "repa" je osmišljen da reši večiti problem ventilacije u javnim toaletima. Otvori na vrhovima repa omogućuju da ustajao vazduh izađe i da se prostorija lakše i brže provetri.

(M. B.)