U KOM SMERU JE MEKA: Muslimani kosmonauti rešili problem molitve u svemiru

Zamislite da treba da se molite pet puta dnevno u bestežinskom stanju okrenuti ka Meki koja je udaljena hiljadama kilometara i stalno menja položaj u odnosu na vas. Kako za vreme Ramazana postiti od svitanja do sumraka, kada izlazak i zalazak Sunca vidite svakih 90 minuta?

Alah vidi sve - čak i u svemiru. To predstavlja veliki problem za pobožnog muslimanskog astronauta koji treba da leti do Međunarodne svemirske stanice ruskom raketom.

Zamislite da treba da se molite pet puta dnevno u bestežinskom stanju okrenuti ka Meki koja je udaljena hiljade kilometara i stalno menja položaj u odnosu na vas. Kako se okupati u ritualnom obredu bez vode? I kako za vreme Ramazana postiti od svitanja do sumraka, kada izlazak i zalazak Sunca vidite svakih 90 minuta?

- Ja sam musliman - rekao je šeik Šukor na pres konferenciji u Moskvi, "ali moj prioritet je sprovođenje eksperimenata".

Mladi hirurg nije prvi musliman koji putuje u svemir. 1985. godine Sultan bin Salman bin Abdulaziz al-Saud, princ Saudijske Arabije, leteo je u šatlu "Diskaveri".

Iransko-američki preduzetnik platio je Rusima 20 miliona dolara da poseti svemirsku stanicu kao svemirski turista. Međutim, sve do skoro nisu postojale nikakve smernice za praktikovanje muslimanske religije u svemiru.