NAJMANJA KUĆA NA SVETU: Metar kvadratni životnog prostora (FOTO) (VIDEO)

Van Bo Le-Mencel, berlinski arhitekta koji je tvorac ovog "zdanja", nada se će njegova kreacija moći da se koristi za mobilne prodavnice i kancelarije, kao privatni prostor u pretrpanom svetu

Berlinski arhitekta Van Bo Le-Mencel napravio je najmanju kuću na svetu, i nazvao je "Jednometarsko-kvadratna kuća" (ako nam dozvolite malu jezičku slobodu). Ovo "zdanje" od drveta se zahvaljujući posebnom mehanizmu pretvara u jako prijatno mesto za spavanje.

Le-Mencel je čovek koji je dobar deo svog života proveo kao izbeglica, lutajući po svetu, i zaviseći od socijalne pomoći i društvenog smeštaja.

- Preoptereći smo brojevima kada pričamo o kvalitetu života, a ja sam uvek bio skeptičan u vezi toga. Kada pričamo o nečijem životnom prostoru prvo što zanima najveći broj ljudi je lokacija, a zatim brojevi, koliko prostor ima soba, koliko kvadrata. Ali, ako dobro o tome razmislite, kvadrati ne govore ništa o kvaliteta stana ili kuće, ne govore o tome kakav je pogled kroz prozore, kako miriše, da li su susedi dobri. Ovo su stvari koje ne možete da pretočite u brojeve - kaže on.

Zato je odlučio da sebi napravi kuću od jednog kvadrata.

- Samo sam ja taj koji može da odluči u kom smeru će prozori gledati, u kom smeru će se otvarati vrata i kakve ću susede imati - dodaje Le-Mencel.

On se sada nada da će njegova kreacijamoći da se koristi za mobilne prodavnice i kancelarije, kao privatni prostor u pretrpanom svetu, ili kao dodatna soba u stanu.

"Jednometarsko-kvadratna kuća" može da bude i napolju i unutra.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)