NASA ide na asteroid vredan 10.000 kvadriliona dolara: Ova lopta bi mogla da izazove kolaps i sruši našu planetu

Izuzetan objekat bi mogao, ako se vrati na Zemlju, da sruši svetsku ekonomiju

2023. godine NASA će posetiti Sajki, asteroid koji ako se uhvati i vrati na Zemlju može potencijalno da promeni svet koji znamo.

ASTEROID SE KREĆE BRZO I VEOMA JE BLIZU NAS: Ako otpadne samo deo ovog objekta, ponoviće se katastrofa

Nalazi se u ogromnom pojasu asteroida između Marsa i Jupitera, a pretpostavlja se da je jezgo mrtve planete. On je jedinstven u našem solarnom sistemu jer je u potpunosti sačinjen od metala.

Ova metalna lopta od 200 kilometara sadrži gvožđe, nikl, možda čak i neke retke metale uključujući zlato, platinu, čak i kobalt.

Ovo je zaista izuzetan objekat i koji ako se vrati na Zemlju gotovo sigurno bi srušio svetsku ekonomiju. To je zbog toga što lopta od metala, dugačka 200 kilometara, zapravo vredi dosta novca. Samo gvožđe je vredno oko 10.000 kvadriliona dolara, prema njenom istraživaču lindi Elkins-Tanton.

Problem za ekonomiju je ovaj ključni razlog: cela svetska ekonomija vredi samo oko 73 triliona dolara.

Sreća po svetsku ekomoniju, čovečanstvo trenutno ne poseduje mogućnost da Sajki vrati nazad na Zemlju, ili da pošalje svemirski brod po neke od tih metala.

Za sada, NASA-ina poseta biće čisto otkriće i prilika da se poseti objekat koji nikada pre nije viđen. To će naučnicima dati priliku da vide znamenitosti koje su dosad bile samo hipoteze.

Misija NASA očekuje se da se pokrene 2023. godine, a svemirska letelica će do njega stići do 2030. godine.

(Telegraf.rs)