HRVATSKI TRAMP: Ima milione i svoj rijaliti šou, a kada je sreo Donalda, pokosio ga je samo jednom rečenicom (FOTO)

Novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa Herjavec je upoznao u Njujorku dok je snimao svoju emisiju

Robert Herjavec, jedan od najbogatijih Hrvata u inostranstvu, poslednjih meseci je u centru pažnje svetskih medija, ne samo zbog venčanja sa australijskom plesačicom Kim Džonson, već i zbog učestvovanja u popularnom američkom preduzetničkom rijaliti programu "Shark Tank".

Otišao je iz Hrvatske sa jednim koferom vrednim 20 dolara, a sada ima imperiju od 200 MILIONA DOLARA! (FOTO)

Herjavec, rođen u Varaždinu, sudija je u televizijskom šou, gde preduzetnici od njega tražen novac za pokretanje sopstvenog biznisa, a on mora da proceni da li se ulaganje isplati ili ne.

Da je on prava osoba za taj posao odlučio je producent serije Mark Burnet nakon što je proučio Herjavecovu životnu ali i preduzetničku priču.

Bogatstvo Roberta Herjaveca procenjuje se na oko 263 miliona dolara, a javnost ga je odavno prozvala "kanadskim Donaldom Trampom".

Sličnost sa Trampom je istaknuta, jer su obojica biznismeni koji učestvuju u preduzetničkim televizijskim emisijama. Prvi je bio Tramp koji je imao šou "Šegrt", nakon čega je otvorio put brojnim preduzetnicima poput Herjaveca, koji je danas velika televizijska zvezda.

Novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa Herjavec je upoznao u Njujorku dok je snimao svoju emisiju.

- Rekao sam mu da je moja kuća veća od njegove i da  je moj tv šou gledaniji od njegovog, pa da me zato zovu "kanadski Donald Tramp". Samo se nasmejao, a posle smo igrali golf na njegovom terenu Vestčester - ispričao je Herjavec.

On je odrastao u Torontu gde je studirao englesku književnost i političke nauke, a fakultet je finansirao uz pomoć stipendija i radom u kafićima i restoranima. Nije ni sanjao da će jednog dana biti jedan od najbogatijih Hrvata u inostranstvu, ali i biznismen milijarder.

Njegova priča je filmska. Nakon studija slučajno je naišao na oglas IT kompanije Logiquest koja radi za IBM, ali odbili su ga jer nije bio dovoljno kvalifikovan. On je insistirao na tom poslu, pa je ponudio da radi šest meseci besplatno. To je bio odličan potez, pa je nastavio da konobariše dok je radio za Logiquest. Nakon nekoliko godina uspeo je da dođe do direktorske pozicije.

Ali dobio je otkaz, što se kasnije pokazalo kao najbolje što je moglo da mu se dogodi.

Početkom 90-tih godina osniva svoju firmu, Brak Systems, koju je nazvao po reči brak jer se upravo bio oženio.

Supruga mu je finansijski pomagala jer su upravo njene kreditne kartice bile početni kapital, a kancelarija firme je bila u njihovoj kući.

Osam godina kasnije iskoristio je priliku koja se ne propušta i prodao je svoju firmu poznatoj američkoj kompaniji AT&T, pa je tada postao milioner.

Rođen je u Varaždinu, a kada je imao osam godina, sa roditeljima Vladimirom i Katicom emigrirao je u Toronto. Nekoliko puta je medijima ispričao da je njegova porodica krenula iz Varaždina samo sa jednim koferom i 20 dolara (oko 18 evra) u džepu.

- Dok smo živeli u Hrvatskoj moj otac se često bunio protiv države i komunizma. Bio je i u zatvoru pa više nije mogao da nađe posao u Varaždinu. Majka je radila u instustriji svile, a mene nije imao ko da čuva pa su me poslali kod bake na selo. Odrastao sam tamo u kući bez vode i sa zemljanim podovima, po kojoj su noću trčali pacovi - ispričao je on.

 Od svoje prve milionske zarade kupio je luksuzno imanje u još luksuznijoj četvrti u Torontu, pa je 2003. godine pokrenuo novu firmu Herjavec Group koja danas ima 150 zaposlenih, a zarada se broji u milionima.

Jednom prilikom je ispričao kako je njegova pokojna majka Katica mislila da je njen sin kupio muzej jer nije ni mogla zamisliti da neko može da živi u tako ogromnoj kući.

Kuću je pune četiri godine gradilo 300 radnika za iranskog građevinskog preduzetnika koji je nakon nepunih godinu dana života na tom imanju morao da ga proda jer mu je posao oslabio.

Velelepna građevina ima 15 kupatila, 6 spavaćih soba, četiri apartmana, dve kuhinje, trpezariju, dvorane za ples, biblioteku, unutrašnji bazen, ali je njemu ipak najdraža garaža gde parkirano čak 10 skupocenih automobila.

Robert i njegova žena Dijana nisu imali poslugu u kući jer su navikli da sve rade sami. Dijana je uređivala kuću, a Robert je čuvao njihovo troje dece. Kada mu je nakon tri godine dosadilo da samo sedi kod kuće i troši novac, osnovao je Herjavec Group i ponovo uzeo konce u svoje ruke.

Nakon osnivanja firme postao je i televizijska zvezda zbog svog preduzetničkog šoa. Onda je 2015. godine dobio poziv da učestvuje u američkom šou "Ples sa zvezdama" i tada je brak počeo da mu se raspada. Iako je uvek tvrdio da za razvod braka nije kriva njegova partnerka iz šoa Kim Džonson, ovog leta su se njih dvoje venčali na Bora Bori.

On je priznao da ga je krah braka koji je trajao 25 godina umalo koštao života. Rekao je kako se njegov život srušio kada su on i supruga podneli zahtev za razvod.

No posvetio se humanitarnom radu pa je prihvatio i pozviv za plesni šou. Tamo je upoznao Kim u koju se zaljubio i za koju kaže da mu je vratila osmeh na lice.

Njhova ljubav je ostala čvrsta i nakon što je Herjavec od Kim zatražio da potpiše predbračni ugovor, koji je ona odmah potpisala. On je hteo da bude oprezan jer ga je razvod skupo koštao.

Nakon venčanja i medenog meseca Herjavec se vratio svakodnevnim obavezama, no ne i životu na velelepnom imanju u Torontu.

Danas tamo žive njegova bivša supruga i deca, a on sa Kim ima novi dom. Ove jeseni je počela nova sezona njegovog preduzetničkog šoa.

(Telegraf.rs/ Izvor:jutarnji.hr)