6 JEZIVIH FENOMENA KOJE NIKO NE MOŽE DA OBJASNI: Za nas će oni zauvek ostati TAJNA

Hoćemo li ikad moći da objasnimo ove sablasne pojave?

Moderna nauka objasnila je mnoge prirodne pojave, ali neke će stvari ipak zauvek ostati tajne. Portal "Brajtsajd" donosi 6 jezivih fenomena koji nas vekovima inspirišu za horor priče i ostavljaju nas da se pitamo: Postoji li nešto više?

ONA SE VRATILA! Povratak Veštice iz Blera (FOTO) (VIDEO)

1. Taoški šum

Stanovnici Taosa, malog američkog gradića na jugozapadu, već godinama čuju niskofrekventan zvuk koji dolazi iz pustinje. Takozvani taoški šum zvuči kao prolazak teških vozila niz autoput, iako veći put ili autoput ne postoji u blizini gradića.

Šum je često uzrok mentalnih poremećaja i vodi do samoubistava kod onih koji ga čuju. Stanovnici tvrde kako je šum nesrećna znamenitost tog grada, a naučnici dosad nisu otkrili njegov izvor.

 

2. Deža vu

Deža vu je francuska fraza za "već viđeno". To je taj čudan osećaj koji nas navodi na pomisao kako smo neki trenutak već proživeli. Sva moć ovog čudnog osećaja može se sažeti u činjenicu kako u životu postoje stotine puteva kojima možemo krenuti i svaki nas vodi do neke drugačije životne tačke.

Proživeti identičnu stvar dva puta čini se nemoguće, ali ipak se događa. Ili? Možda je već proživljeno zapravo stvar sudbine. Naučnici su na mnoge načine pokušavali da objasne ovaj fenomen, od promene percepcije vremena u mozgu do scena iz snova. Nažalost, nemoguće je istražiti ovaj fenomen s obzirom na to kako se ne može proizvesti namerno.

3. Iskustvo bliske smrti

Ljudi koji su iskusili kliničku smrt često pričaju o vizijama poput svetla na kraju tunela, osećaja lebdenja, poseta porodici... I to ne bi bilo nimalo čudno da naš mozak nakon što srce prestane da pumpa krv, potpuno ne prestane s radom. Što znači kako klinički mrtva osoba ne bi trebala da oseća ili prolazi kroz neki doživljaj. Osim toga, mnogi pacijenti u stanju su da reinterpretiraju događaje koji su se događali na mestu njihove smrti. Kao što su, na primer, ponašanje lekara, izgled sobe i slično.

Nenad je snimio naizgled obični voz kod Sajma, a onda je bolje pogledao snimak i UPLAŠIO SE! (VIDEO)

4. Duhovi

Duhovi se spominju još od najdavnijih vremena, a čest su motiv istorijskih legendi i horor priča. Čak i danas postoje brojni lovci na duhove koji pokušavaju da dokažu postojanje duhova. Osim ispovesti koje opisuju brojne susrete s duhovima, navodno postoje i video i fotomaterijali.

Naučnci su razotkrili brojne varalice i krivotvorene dokaze paranormalnih fenomena, objašnjavajući kako su često u pitanju psihičke bolesti, trovanja ili čak masovna histerija. Ipak, postoje slučajevi u kojima ne mogu pronaći dokaz krivotvorine niti objašnjenja.

5. Intuicija

Nekada se intuicija naziva i šestim čulom. Za nauku je nemoguće da objasni ovaj fenomen, ali tvrde kako svi mi imamo neki "osećaj" kada donosimo neku odluku.

Alternativnije struje tvrde kako svi imamo ovu sposobnost još od rođenja, ali previše se fokusiramo na ostala čula, pa zaboravimo da razvijamo intuiciju.

SLIKALI SU SVADBU S KROVA: A kad su uveličali fotografiju, UKOČILI SU SE OD STRAHA (FOTO)

6. Placebo efekat

Placebo efekat jedan je od najveći misterija za modernu medicinu. Nije jasno kako na temelju pukog verovanja telo može dobiti moć ozdravljenja. Bilo da je u pitanju groznica ili čak rak, putem autosugestija ljudsko telo sposobno je boriti se s najtežim bolestima.

Ako je ljudsko biće sposobno da se izleči uz pomoć moći uma, zar to ne dokazuje kako su naše mogućnosti beskrajne?

(Telegraf.rs)