NAJVEĆA MISTERIJA PRAVOSLAVLJA: Gde je nestala najvažnija ruska ikona?! (FOTO)

Prema crkvenom i narodnom predanju, ikona se "pojavila" 8. jula 1579. godine u podzemlju grada Kazanja; pronašla ju je navodno devojčica po imenu Matrona, kojoj je lokaciju ikone otkrila lično Bogorodica u viziji, a na tom mestu je sagrađen i manastir posvećen ovoj svetici

Kazanjska Bogorodica je sveta ruska ikona, najcenjenija u tom narodu, koja je smatrana zaštitnicom Carske Rusije i kojoj su posvećene dve najvažnije saborne crkve, one u Moskvi i Sankt Peterburgu, kao i brojne druge crkve širom zemlje. Slavi se 21. jula i 4. novembra, kada je i ruski Dan narodnog jedinstva.

Prema crkvenom i narodnom predanju, ikona se "pojavila" 8. jula 1579. godine u podzemlju grada Kazanja; pronašla ju je navodno devojčica po imenu Matrona, kojoj je lokaciju ikone otkrila lično Bogorodica u viziji, a na tom mestu je sagrađen i manastir posvećen ovoj svetici.

Inače, u ruskoj tradiciji se za ikone za koje se veruje da nisu izrađene ljudskom rukom već "nebeskom", i do čijeg je otkrića došlo igrom slučaja ili vizijom, kaže da su se "pojavile".

Prvi put se ikona Kazanjske Bogorodice koristila za spas Rusije od strane Dmitrija Požarskog tokom Smutnog vremena kada su se Rusi borili protiv Poljaka, koji su držali Kremlj. Kasnije je korišćena mnogo puta, svaki put kada je bilo teško, recimo tokom švedske invazije 1709. i tokom Napoleonskih ratova od strane maršala Kutuzova.

Čuvana je u Kazanjskom Bogorodičinom manastiru, sve do 29. juna 1904. godine kada je ukradena i verovatno uništena. Lopovi su verovatno žudeli za zlatnim ramom koji je bio ukrašen vrednim draguljima; oni su nekoliko godina kasnije uhapšeni i okvir je pronađen, a što se tiče ikone, izjavili su da su je isekli na komade i spalili.

Jedan od njih je posle izjavio da se ikona zapravo nalazi u zabačenom manastiru negde u Sibiru, ali su vlasti verovale da je u pitanju kopija. Zatim je rekao da je prodata za velike novce starovercima (ruskim pravoslavcima koji su odbili reforme iz 16. veka i bili progonjeni, ali koji do početka 20. veka postali finansijski izuzetno moćna skupina). Onda se pojavila i priča da je zapravo kopija ukradena, dok je original sklonjen na sigurno.

Ruska pravoslavna crkva je ove događaje interpretirala kao znak nadolazećih tragedija, a čitav narod je smatrao da su poraz od Japana i revolucija 1905. godine posledica gubitka ove ikone. Da ne pominjemo događaje tokom Prvog svetskog rata, Februarsku i Oktobarsku revoluciju i likvidaciju dinastije Romanov.

Nakon dolaska boljševika na vlast, tokom Sovjetskog Saveza, pojavila se glasina da je Kazanjska Bogorodica zapravo sačuvana i da se nalazi u sada već Lenjingradu, te da je korišćena od strane vlasti tokom nacističke opsade grada u Drugom svetskom ratu za verske procesije (Staljin tokom sukoba sa Trećim rajhom nije birao sredstva da podigne moral svojim građanima).

Druga teorija kaže da je ikona zapravo prodata od strane boljševika nekome u inostranstvu, i premda je stav Ruske pravoslavne crkve da to nije original, ona je 1970-ih kupljena od katoličke organizacije "Plava armije naše Gospe od Fatime" i čuvana je u portugalskom gradu Fatima.

1993. godine je predata papi Jovanu Pavlu II koji ju je odneo u Vatikan i držao je u svom kabinetu, gde joj se molio jedanaest godina.

- Pronašla je svoj dom sa mnom i pratila je moju dnevnu službu Crkvi svojim majčinskim pogledom - rekao je svojevremeno.

Planirao je da je lično odnese u Rusiju, ali nakon što je njegovu posetu blokirala Moskovska patrijaršija, ikona je 2004. bezuslovno vraćena Ruskoj crkvi, pošto je 26. avgusta te godine bila izložena očima vernika u bazilici Svetog Petra u Rimu.

21. jula naredne godine patrijarh Aleksej II i predsednik Tatarstana Mintimer Šajmijev su je položili u sabornu crkvu Uspenja u Kazanjskom kremlju.

Danas se nalazi u crkvi Vozdviženja Časnog Krsta, takođe u Kazanju; ovo je hram koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Bogorodičinog manastiru koji je delom uništen od komunista a delom kasnije pretvoren u fabriku duvana.

To je mesto na kojem se čuvala i originalna Kazanjska Bogorodica.

Pod pretpostavkom da ova nije originalna.

Bilo kako bilo, postoje mnoge kopije ove ikone nastale poslednjih vekova carstva, i danas se nalaze širom Rusije.

(Telegraf.rs)